Przepisy

Kotlety z ciecierzycy z cukinią

Zdrowo, pysznie i wegetariańsko. Kotlety z ciecierzycy i cukinii ♥ Moje podniebienie zakochało się w tym smaku :)

Bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy zblendować kilka produktów i smażyć (lub piec w piekarniku jeśli wolicie).

Sprawdzą się na obiad (z dodatkiem ulubionej kaszy, ryżu czy ziemniaków i ulubionych gotowanych warzyw czy surówek/ sałatek) lub w formie kanapki (można ją zabrać na wynos) czy fit burgera z ulubionymi dodatkami. Brzmi pysznie, prawda? :) Koniecznie musicie spróbować!

Ja swoje kotlety z ciecierzycy podawałam z kaszą gryczaną i sałatką (sałata, ogórek, rzodkiewka, suszone pomidory, prażone pestki słonecznika, oliwa z oliwek, ocet jabłkowy, sól i pieprz od smaku).

Ciecierzyca zawiera w sobie aż 25% białka i spokojnie może zastępować mięso. Jest bogata w fosfor, potas, żelazo, większość witamin z grupy B oraz błonnik.  100g ugotowanej ciecierzycy zawiera 164 kcal. Ciecierzyca pomaga w bólach głowy, zapalenia gardła i kaszel. Potrawy z niej wzmacniają odporność, a także poprawiają stan włosów i skóry, pozwalają także obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

 

Lista zakupów (12-15 sztuk)

  • Ciecierzyca ugotowana, 250g
  • Cukinia, 1 mała
  • Cebula, 1 duża
  • Czosnek, 1 ząbek
  • Liście pietruszki, 1 pęczek
  • Limonka, ½ sztuki
  • Olej rzepakowy, 1 łyżka
  • Płatki owsiane (zmielone), 2-3 łyżki
  • Przyprawy: zioła prowansalskie, sól himalajska, pieprz czarny
  • Olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce grubych oczkach. Lekko solimy, mieszamy i pozostawiamy na 15-20 min.
  2. Cebulę siekamy drobno i smażymy na łyże oleju rzepakowego, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Pietruszkę siekamy drobno.
  4. W wyższym garnku blendujemy na gładką masę: ciecierzycę, sok z limonki, jajko, przyprawy. Następnie dodajemy pietruszkę, cebulę z czosnkiem i odciśniętą z wody cukinię. Dokładnie mieszamy. Dodajemy płatki owsiane i znów mieszamy.
  5. Formujemy placuszki i smażymy do zarumienienia z obydwu stron na rozgrzanym oleju.

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like