Dzielę się z Wami prostym i nieskomplikowany przepisem na coś słodkiego i … legalnego :) Sernik marzenie! Szczerze mówiąc cieszę się, że zdążyłam zrobić zdjęcia zanim zniknął ;)
Kokosowy, na czekoladowo-owsianym spodzie z dodatkiem domowej (mocno czekoladowej) polewy. Rozpływający się w ustach … Coś pysznego!
Z wiosennym przystrojeniem (bzy ♥♥♥) sprezentuję się cudownie na każdym stole i podczas każdej okazji (i oczywiście bez okazji!).
Więcej nie zachwalam, po prostu sami musicie spróbować – napewno się zakochacie w tym smaku ♥
Lista zakupów:
– Składniki na spód:
- Płatki owsiane, 70g
- Gorzka czekolada, 40g
- Masło, 35g
- Cukier brzozowy (ksylitol), 20g
– Składniki na ciasto:
- Twaróg półtłusty, 500g
- Mleczko kokosowe, 250ml (u mnie w kartoniku firmy Real THAI)
- Jajka, 2 sztuki
- Cukier brzozowy (ksylitol), 80g
- Sok wyciśnięty z ½ limonki
- Laska wanilii, 1 sztuka
- Mąka ziemniaczana, 2 łyżki
- Mąka kokosowa, 35g
- Wiórki kokosowe, 3 łyżki
– Składniki na krem:
- Masło, 50g
- Mleko, 2 łyżki
- Cukier brzozowy, 3 łyżki
- Kakao naturalne, 2 łyżki
Przygotowanie:
- Tortownice (16cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Krem: Gorzką czekoladę rozpuścić z masłem i czekoladą, a następnie dodać zmielone w młynku płatki owsiane (nie musi być na mąkę, mogą zostać kawałki płatków). Całość połączyć i wyłożyć na tortownice. Wstawić do zamrażalki na czas przygotowania masy.
- Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
- Twaróg, jajka, cukier, sok z limonki i miąższ z laski wanilii blendujemy. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, mąki i wiórki kokosowe i mieszamy do połączenia składników.
- Masę serową wykładamy na owsiane spód i wstawajmy do nagrzanego piekarnika (170st C) i pieczemy 60-70min (do zarumienienia i ścięcia środka sernika). Po tym czasie studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Polewa: Wszystkie składniki na krem wrzucamy do garnka i gotujemy mieszając do momentu połączenia się składników.
- Polewę wylewamy na przestudzony sernik i odstawiamy na całą noc do lodówki.
Fit appetit!
Fit sernik pistacjowo-waniliowy – Make Life Fit
19 września 2020 at 10:45[…] mniej kaloryczną wersje tego ciasta (lub zrobić spód z kokosowego sernika – przepis tutaj). Zamiast frużeliny malinowej możecie zrobić polewę czekoladową (przepis też […]