Przepisy

Kokosowy sernik z czekoladowymi wstawkami

Dzielę się z Wami prostym i nieskomplikowany przepisem na coś słodkiego i … legalnego :) Sernik marzenie! Szczerze mówiąc cieszę się, że zdążyłam zrobić zdjęcia zanim zniknął ;)

Kokosowy, na czekoladowo-owsianym spodzie z dodatkiem domowej (mocno czekoladowej) polewy. Rozpływający się w ustach … Coś pysznego!

Z wiosennym przystrojeniem (bzy ♥♥♥) sprezentuję się cudownie na każdym stole i podczas każdej okazji (i oczywiście bez okazji!).

Więcej nie zachwalam, po prostu sami musicie spróbować – napewno się zakochacie w tym smaku ♥

Lista zakupów:

– Składniki na spód:

  • Płatki owsiane, 70g
  • Gorzka czekolada, 40g
  • Masło, 35g
  • Cukier brzozowy (ksylitol), 20g

– Składniki na ciasto:

  • Twaróg półtłusty, 500g
  • Mleczko kokosowe, 250ml (u mnie w kartoniku firmy Real THAI)
  • Jajka, 2 sztuki
  • Cukier brzozowy (ksylitol), 80g
  • Sok wyciśnięty z ½ limonki
  • Laska wanilii, 1 sztuka
  • Mąka ziemniaczana, 2 łyżki
  • Mąka kokosowa, 35g
  • Wiórki kokosowe, 3 łyżki

– Składniki na krem:

  • Masło, 50g
  • Mleko, 2 łyżki
  • Cukier brzozowy, 3 łyżki
  • Kakao naturalne, 2 łyżki

Przygotowanie:

  1. Tortownice (16cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Krem: Gorzką czekoladę rozpuścić z masłem i czekoladą, a następnie dodać zmielone w młynku płatki owsiane (nie musi być na mąkę, mogą zostać kawałki płatków). Całość połączyć i wyłożyć na tortownice. Wstawić do zamrażalki na czas przygotowania masy.
  3. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
  4. Twaróg, jajka, cukier, sok z limonki i miąższ z laski wanilii blendujemy. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, mąki i wiórki kokosowe i mieszamy do połączenia składników.
  5. Masę serową wykładamy na owsiane spód i wstawajmy do nagrzanego piekarnika (170st C) i pieczemy 60-70min (do zarumienienia i ścięcia środka sernika). Po tym czasie studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  6. Polewa: Wszystkie składniki na krem wrzucamy do garnka i gotujemy mieszając do momentu połączenia się składników.
  7. Polewę wylewamy na przestudzony sernik i odstawiamy na całą noc do lodówki.

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like

  • Fit sernik pistacjowo-waniliowy – Make Life Fit
    19 września 2020 at 10:45

    […] mniej kaloryczną wersje tego ciasta (lub zrobić spód z kokosowego sernika – przepis tutaj). Zamiast frużeliny malinowej możecie zrobić polewę czekoladową (przepis też […]