Można zjadać ją zarówno na zimno w formie sałatki jak i podgrzaną w formie dodatku do obiadu. Można dorzucić fetę/ mozzarellę/ pieczone mięso/ gotowane jajko i wziąć ze sobą na wynos.
Kisir – kasza bulgur doprawiona po turecku. Ma bardzo ciekawy i oryginalny smak. Moje podniebienie już podbiła :)
Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.
A bulgur? Jakie ma właściwości?
Kasza bulgur jest źródłem:
– magnezu
- bierze udział w budowie kości i ścięgien;
- przywraca równowagę psychiczną;
- poprawia pracę układu nerwowego;
- wpływa na termoregulacje organizmu;
– potasu – obniża ciśnienie krwi
– fosforu – wzmacnia kości oraz jest niezbędny do utrzymania sprawności systemu nerwowego i wydolności organizmu
– kwasu foliowego – zapobiega niedokrwistości
– żelaza – zapobiega niedokrwistości
– błonnika – nasiona chia jako drugie najcenniejsze jego źródło
- obniża poziom “złego” cholesterolu i wiąże tłuszcze w przewodzie pokarmowym
- wspomaga trawienie i pobudza perystaltykę jelit;
- reguluje wypróżnienia – zapobiega zaparciom;
- zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego;
- wspomaga rozwój fizjologicznej flory bakteryjnej;
Lista zakupów
- Kasza bulgur, 1 szklanka
- Przecier pomidorowy, 2 łyżki
- Czosnek, 3 ząbki
- Dymka, 1 sztuka
- Papryczka chili, ½ sztuki
- Oliwa z oliwek, 3 łyżki
- Cytryna, sok z ½ sztuki
- Natka pietruszki, ½ pęczka
- Szczypiorek, ¾ pęczka
- Koperek, ½ pęczka
- Słodka papryka, 1 łyżeczka
- Kumin rzymski, ½ łyżeczki
Przygotowanie:
- Do gotującej i osolonej wody (2 szklanki) wrzucamy kaszę i gotujemy 2 minuty. Następnie zostawiamy pod przykryciem na 20 minut.
- Koperek, szczypiorek, liście pietruszki, dymkę i chilii siekamy drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Wszystkie składniki mieszamy z kaszą. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Fit appetit!