Przepisy

Jaglane kluski leniwe

Lubicie kluski leniwe z twarogiem? Jeśli tak, ten przepis trafi w Wasze podniebienia :) Jeśli nie, to gwarantuję, że się w nim zakochacie ♥

Leniwe z kaszy jaglanej – pychota! Świetne danie, żeby pokochać kaszę jaglaną. Świetne też, jeśli wolisz jeść obiad na słodko. W mniejszej porcji sprawdzi się jako słodka przekąska. Zarówno dla tych większych, jak i dla tych mniejszych. Szczególnie dla niejadków!

Przekonaj się, że zdrowo znaczy smacznie :)

Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu (ważne dla osób chorujących na celiakię) i nie uczula. Zalecana jest przy chorobach żołądkowych, przewodu pokarmowego, jelit, trzustki, wątroby i nerek. Jest zasadotwórcza. Obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę oraz substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo. Kasza jaglana zawiera krzemionkę, która ma zbawienny leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów.

 

Lista zakupów (2 porcje):

  • Mąka jaglana, ¾ szklanki
  • Kasza jaglana, ¾ szklanki + 3 szklanki wody
  • Mąka pszenna pełnoziarnista, ¼ szklanki
  • Mąka ziemniaczana, 2 czubate łyżki
  • Cukier brzozowy (ksylitol), 2 łyżki
  • Cukier waniliowy, 1 łyżeczka
  • Twaróg półtłusty, 250g
  • Jajko, 1 sztuka
  • Do podania: klarowane masło, cukier brązowy lub brzozowy

Przygotowanie:

  1. Ze szczyptą soli, zagotować w garnku 3 szklanki. Opłukaną w zimnej wodzie na sitku kaszę jaglaną wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy pod przykryciem (na małym ogniu) przez 15 minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Następnie kaszę blendujemy na gładką masę i pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Do ostygniętej kaszy dodajemy jajko i cukier. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto.
  3. Do wymieszanego ciasta dodajemy pokruszony twaróg i znów mieszamy, ale tak żeby zostały kawałki twarogu.
  4. Na podsypaną mąką (pełnoziarnistą lub jaglaną) deskę partiami wykłądamy ciasto i formujemy wałki, które następnie kroimy w niewielkie kluski.
  5. Kluski wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę i od momentu ich wypłynięcia na powierzchnie – gotujemy 2-3 min.
  6. Można podawać z roztopionym masłem klarowanym i posypane cukrem brązowym/ brzozowym.

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like