Lubicie kluski leniwe z twarogiem? Jeśli tak, ten przepis trafi w Wasze podniebienia :) Jeśli nie, to gwarantuję, że się w nim zakochacie ♥
Leniwe z kaszy jaglanej – pychota! Świetne danie, żeby pokochać kaszę jaglaną. Świetne też, jeśli wolisz jeść obiad na słodko. W mniejszej porcji sprawdzi się jako słodka przekąska. Zarówno dla tych większych, jak i dla tych mniejszych. Szczególnie dla niejadków!
Przekonaj się, że zdrowo znaczy smacznie :)
Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu (ważne dla osób chorujących na celiakię) i nie uczula. Zalecana jest przy chorobach żołądkowych, przewodu pokarmowego, jelit, trzustki, wątroby i nerek. Jest zasadotwórcza. Obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę oraz substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo. Kasza jaglana zawiera krzemionkę, która ma zbawienny leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów.
Lista zakupów (2 porcje):
- Mąka jaglana, ¾ szklanki
- Kasza jaglana, ¾ szklanki + 3 szklanki wody
- Mąka pszenna pełnoziarnista, ¼ szklanki
- Mąka ziemniaczana, 2 czubate łyżki
- Cukier brzozowy (ksylitol), 2 łyżki
- Cukier waniliowy, 1 łyżeczka
- Twaróg półtłusty, 250g
- Jajko, 1 sztuka
- Do podania: klarowane masło, cukier brązowy lub brzozowy
Przygotowanie:
- Ze szczyptą soli, zagotować w garnku 3 szklanki. Opłukaną w zimnej wodzie na sitku kaszę jaglaną wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy pod przykryciem (na małym ogniu) przez 15 minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Następnie kaszę blendujemy na gładką masę i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Do ostygniętej kaszy dodajemy jajko i cukier. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto.
- Do wymieszanego ciasta dodajemy pokruszony twaróg i znów mieszamy, ale tak żeby zostały kawałki twarogu.
- Na podsypaną mąką (pełnoziarnistą lub jaglaną) deskę partiami wykłądamy ciasto i formujemy wałki, które następnie kroimy w niewielkie kluski.
- Kluski wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę i od momentu ich wypłynięcia na powierzchnie – gotujemy 2-3 min.
- Można podawać z roztopionym masłem klarowanym i posypane cukrem brązowym/ brzozowym.
Fit appetit!