Kolejna propozycja z serii Fit-food. Tortilla z kurczakiem może być nie tylko smaczna, ale także zdrowa i pożywna :) Wystarczy, że sięgniemy po odpowiednie produkty i we właściwy sposób je przygotujemy.
Podstawa to tortilla. Ta oryginalna – czyli PSZENNA – to puste kalorie i wysoki indeks glikemiczny. Sprzymierzeniem otyłości, cukrzycy, miażdżycy. Nawet jeśli kupicie tą pełnoziarnistą o zwróćcie uwagę na skład – mąka pszenna + niewielka ilość ziaren, a wielka ilość zbędnych i szkodliwych dla naszego zdrowia składników. Nasza tortilla jest naprawdę pełnoziarnista i naprawdę zdrowa :) Nie zawiera konserwantów. A w tym wszystkim najlepsze jest to, że jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.
Jeśli wybieramy wersję wegetariańską – używamy świeżych warzyw, a także możemy dodać grillowanych, np. cukinia, kabaczek, papryka. Jeśli wybieramy wersję z kurczakiem/ indykiem – nie panierujemy! Wystarczy, że mięso odpowiednio zamarynujemy i następnie zgrillujemy.
W ten sposób uzyskujemy pełnowartościowy, zdrowy i szybki posiłek. Fast food zamieniamy na Fit food – z korzyścią dla naszego organizmu i samopoczucia :)
Lista zakupów:
Tortille (10 sztuk):
- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 i ½ szklanki ciepłej wody
- Szczypta soli
Dodatki (do wyboru):
- Sałata, ogórek, cebula
- Pierś z kurczaka lub indyka + przyprawa, np. curry
- Warzywa: cukinia, kabaczek, papryka, marchewka, liście szpinaku.
Przygotowanie:
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, następnie dodajemy wodę – wyrabiamy do połączenia składników. Gdy powstanie zbita masa – dodajemy olej i dalej wyrabiamy.
- Gdy wyrobimy ciasto (nie powinno się kleić do dłoni i nie powinno być miękkie), przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 30 min.
- Następnie ciasto formujemy w wałek i odrywamy część – rozwałkujemy ją na cienki placek i wykrawamy za pomocą talerza tortille. Resztki ciasta zbieramy i doklejamy do reszty. Tak robimy do ostatniego kawałka. Powinno wyjść 10 sztuk.
- Tortille podgrzewamy na mocno rozgrzanej patelni z dwóch stron (jedna strona ok. 30 sekund).
- Ciepłe placki przykrywamy ściereczką.
- Grillowane warzywa: kabaczka, cukinię i paprykę obtaczamy w ulubionych przyprawach i grillujemy na patelni grillowej lub dusimy w piekarniku.
- Drób: kroimy na niewielkie paski, marynujemy np. w curry lub innych ulubionych przyprawach, a następnie grillujemy na patelni grillowej.
- Tortillę faszerujemy według uznania :) Podajemy z sosem jogurtowo czosnkowym lub pomidorowym.
Fit appetit! :)