Przepisy

Fit Wrap

Kolejna propozycja z serii Fit-food. Tortilla z kurczakiem może być nie tylko smaczna, ale także zdrowa i pożywna :) Wystarczy, że sięgniemy po odpowiednie produkty i we właściwy sposób je przygotujemy.

Podstawa to tortilla. Ta oryginalna – czyli PSZENNA – to puste kalorie i wysoki indeks glikemiczny. Sprzymierzeniem otyłości, cukrzycy, miażdżycy. Nawet jeśli kupicie tą pełnoziarnistą o zwróćcie uwagę na skład – mąka pszenna + niewielka ilość ziaren, a wielka ilość zbędnych i szkodliwych dla naszego zdrowia składników. Nasza tortilla jest naprawdę pełnoziarnista i naprawdę zdrowa :) Nie zawiera konserwantów. A w tym wszystkim najlepsze jest to, że jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

Jeśli wybieramy wersję wegetariańską – używamy świeżych warzyw, a także możemy dodać grillowanych, np. cukinia, kabaczek, papryka. Jeśli wybieramy wersję z kurczakiem/ indykiem – nie panierujemy! Wystarczy, że mięso odpowiednio zamarynujemy i następnie zgrillujemy.

W ten sposób uzyskujemy pełnowartościowy, zdrowy i szybki posiłek. Fast food zamieniamy na Fit food – z korzyścią dla naszego organizmu i samopoczucia :)

 

Lista zakupów:

Tortille (10 sztuk):

  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 1 i ½ szklanki ciepłej wody
  • Szczypta soli

Dodatki (do wyboru):

  • Sałata, ogórek, cebula
  • Pierś z kurczaka lub indyka + przyprawa, np. curry
  • Warzywa: cukinia, kabaczek, papryka, marchewka, liście szpinaku.

Przygotowanie:

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, następnie dodajemy wodę – wyrabiamy do połączenia składników. Gdy powstanie zbita masa – dodajemy olej i dalej wyrabiamy.
  2. Gdy wyrobimy ciasto (nie powinno się kleić do dłoni i nie powinno być miękkie), przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 30 min.
  3. Następnie ciasto formujemy w wałek i odrywamy część – rozwałkujemy ją na cienki placek i wykrawamy za pomocą talerza tortille. Resztki ciasta zbieramy i doklejamy do reszty. Tak robimy do ostatniego kawałka. Powinno wyjść 10 sztuk.
  4. Tortille podgrzewamy na mocno rozgrzanej patelni z dwóch stron (jedna strona ok. 30 sekund).
  5. Ciepłe placki przykrywamy ściereczką.
  6. Grillowane warzywa: kabaczka, cukinię i paprykę obtaczamy w ulubionych przyprawach i grillujemy na patelni grillowej lub dusimy w piekarniku.
  7. Drób: kroimy na niewielkie paski, marynujemy np. w curry lub innych ulubionych przyprawach, a następnie grillujemy na patelni grillowej.
  8. Tortillę faszerujemy według uznania :) Podajemy z sosem jogurtowo czosnkowym lub pomidorowym.

Fit appetit!  :)

 

Komentarze

You Might Also Like