Aromatyczny sernik o delikatnym smaku pistacji i wanilii przełamany lekko kwaskową frużeliną malinową. Z dużą ilością białka. W konsystencji bardziej suchy niż wilgotny. I chociaż ja zdecydowanie bardziej wole tę miękkie i kremowe serniki to ten bardzo przypadł mi do gustu. I nie tylko mi, bo nawet mój dziadek (największy krytyk kulinarny, który nigdy nie ma problemu żeby powiedzieć co myśli w bardzo bezpośredni sposób) wydał opinię, że sernik jest świetny ;)
Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Sernik w wersji bardzo fit. Możecie pominąć spód i w ten sposób zrobić mniej kaloryczną wersje tego ciasta (lub zrobić spód z kokosowego sernika – przepis tutaj). Zamiast frużeliny malinowej możecie zrobić polewę czekoladową (przepis też tutaj).
Jeśli macie inne smaki odżywek białkowych, również możecie pokombinować i zrobić ten sernik w innych wersjach – kokosowy, ciasteczkowy, kawowy lub po prostu bezsmakowy ;)
Zostawiam Wam podstawowy przepis i pole do popisu i eksperymentowania ;)
Lista zakupów:
– Składniki na spód:
- BIO ciastka lub herbatniki z dobrym składem (u mnie BIOciastka z miodem Sondey), 125g
- Masło, 45g
– Składniki na ciasto:
- Twaróg sernikowy lub zwykły zmielony lub zblendowanny, 500g
- Jajka, 2 sztuki
- Cukier brzozowy (ksylitol), 75g
- Odżywka białkowa ISO WHEY ZERO smak waniliowy, 25g
- Odżywka białkowa ISO WHEY ZERO smak pistacjowy, 25g
- Mąka ziemniaczana, 15-20g
– Składniki na frużelinę malinową:
- Maliny (u mnie mrożone), 130g
- Ksylitol, 30 g
- Mąka ziemniaczana, 1 płaska łyżeczka
- Żelatyna, 1 płaska łyżeczka
- Sok z cytryny, 1 płaska łyżka
- Woda (zimna), 4 łyżki
Przygotowanie:
- Tortownice (16cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Spód: ciastka mielimy na pył i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Ciasteczkowym spodem wykładamy przygotowaną tortownicę i wkładamy do zamrażarki na czas przygotowania masy serowej.
- Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
- Wszystkie składniki na masę serową miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (160st C) i pieczemy 1 godzinę i 10-20 minut (do zarumienienia i ścięcia środka sernika). Po tym czasie studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony sernik wkładamy do lodówki.
- Frużelina malinowa: Żelatynę mieszamy z dwoma łyżkami wody i odstawiamy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z dwoma łyżkami wody i sokiem z cytryny i również odstawiamy. Maliny przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy przygotowaną wcześniej mąkę ziemniaczaną i mieszamy do momentu aż płyn zgęstnieje. Frużelinę zdejmujemy z ognia i dodajemy przygotowana żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Jeszcze na 1-2 minutki dajemy na ogień, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia.
- Frużelinę wylewamy na przestudzony sernik i odstawiamy na całą noc do lodówki.
Fit appetit!