Przepisy

Fit burger – pogromca fast foodów.

Fast food – najgorsza na świecie grupa produktów, która przyjechała do nas z Ameryki, lecz której niestety nikomu nie trzeba przedstawiać. Tłuszcz, puste kalorie i niewiadomego pochodzenia składniki, faszerowane niejednokrotnie wspomagaczami dla osiągnięcia jak największej wydajności produkcji. Tak, Fast food to samo zło, ale niektórzy z pełną świadomością szkodliwości tego typu jedzenia, stołują się w sieciach Fast foodowych.

Fit food – to mój pomysł skierowany do osób, które mają słabość do Fast foodów. Na pierwszy ogień poszedł sztandarowy produkt, który można kupić w każdej knajpie, a nawet w sklepie spożywczym – hamburger. W samej idei prostoty tego posiłku nie ma nic złego, jeżeli do jego wykonania zastosujemy odpowiednio dobrane produkty. I tak właśnie powstał Fit burger – wersja hamburgera, którą z pełną świadomością mogę Wam polecić.

Znajdziecie w nim tylko zdrowe i pełnowartościowe składniki odżywcze. A co najważniejsze – jest przepyszny! :)

Tak przedstawia się wartość odżywcza:

Tak więc jeden Fitburger to ok. 350 ZDROWYCH kcal.

 

Lista zakupów (na 6 fitburgerów):

Kotlety:

  • 400g piersi/ polędwiczki z indyka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 1 cebula
  • 2  łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, suszony koperek, słodka papryka

Dodatki:

  • Bułka razowa/ żytnia z ziarnami, 6 szt
  • Mieszanka sałat
  • Ogórek kiszony, inne warzywa jakie lubicie (np. pomidor, cebula, ogórek zielony)

Sos jogurtowo – czosnkowy:

  • Jogurt naturalny, mały (180g)
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • Duży ząbek czosnku
  • Suszony koperek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Mięso zmielić w maszynce do mielenia. *
  2. Cebulę posiekać i podsmażyć do zeszklenia na patelni z oliwą z oliwek. Zostawić do przestudzenia.
  3. Do zmielonego mięsa dodać: jajko, zmielone w młynku otręby, cebulę, przyprawy. Całość wymieszać i uformować 6 kotletów. Smażyć na patelni grillowej, bez tłuszczu.
  4. Sos czosnkowy: jogurt wymieszać z musztardą, przyprawami i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
  5. Bułki przekroić na pół, położyć na nich kotlet i zamknąć. Podgrzać np. w mikrofali lub piekarniku (zdrowiej).
  6. Następnie wyciągnąć fitburgery  i dołożyć do nich: sałatę, warzywa i sos.

*Jeśli nie macie maszynki do mielenia (tak jak ja …) to możecie wykorzystać ręce swojego Faceta, deskę i nóż ;) I bardzo drobno posiekać :)

Fit appetit!  :)

Komentarze

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    czekoladowa babeczka
    27 marca 2013 at 15:24

    Super pomysł na hamburgera. Zdecydowanie spróbuję przy najbliższej okazji:)

    Ps. Świetna wizualna zmiana bloga.

  • Reply
    The other side of food
    1 kwietnia 2013 at 15:56

    świetny pomysł! na pewno wypróbujemy :)

  • Reply
    OLA
    24 września 2016 at 13:09

    ja nie miałam otrębów owsianych to dodałam siemię lniane i też były git! pozdrawiam!

    • Reply
      Kamila Kocerba
      9 października 2016 at 10:46

      Super pomysł! :) Pozdrawiam !

    Pozostaw odpowiedź The other side of food Cancel Reply