Przepisy

Figowy sernik z czekoladowym kremem na owsianym spodzie.

Całkowicie fit! Bez cukru i mąki pszennej. Jestem z niego taka dumna :) Poszukiwałam czegoś całkowicie zdrowego i smacznego. Czegoś co zaspokoi moją przeokropną chęć na coś słodkiego, a uspokoi moje sumienie :)

Nie było problemem wymyślenie ciasta – kocham sernik, więc było oczywiste co zrobię. Krem na bazie blogowych inspiracji i spód … No właśnie co ze spodem. Nigdy nie robiłam tarty na mące razowej, pełnoziarnistej i … bez masła! Aż w końcu metodą prób i błędów udało mi się wymyślić coś co mnie usatysfakcjonowało. Spód owsiany – w smaku jak spód do serników robiony z kruszonych ciasteczek, ale znacznie zdrowszy! :)

Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu i w chwilach kryzysu osłodzi Wam życie, bez wyrzutów sumienia! Ważne tylko, żeby nie przesadzać z ilością ;)

 

Lista zakupów:

Na mus:

  • Awokado, 1 sztuka
  • Kakao lub karob, 3 łyżeczki
  • Daktyle, 5 sztuk
  • Syrop z agawy (lub ksylitol), do smaku

Na sernik:

  • Chudy twaróg, 500g (3 krotnie mielony);
  • Suszone figi, 5 sztuk
  • Laska wanilii
  • Skrobia kukurydziana, 2 łyżeczki
  • Jajko, 1 sztuka
  • Cytryna, sok – kilka kropel
  • Syrop z agawy (lub ksylitom), do smaku

Na spód:

  • Płatki owsiane, 100g
  • Płatki migdałowe, 20g
  • Jajko, sztuka
  • Syrop z agawy (lub ksylitom), ok. 2 łyżek
  • Woda (ok. 50 ml)
  • Cynamon, opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Mus: wydrążamy miąższ z awokado i rozgniatamy widelcem. Dodajemy kakao, posiekane daktyle i syrop z agawy. Wszystko blendujemy, a lepiej – traktujemy malakserem.
  2. Spód: płatki owsiane i płatki migdałowe zmiksować zmielić w młynku. Dodać wody, tak aby całość zmiękła i zrobiła się taka paćka :) Następnie dodać: syrop z agawy, cynamon, żółtko i wymieszać. Ubić białko i delikatnie wmieszać do reszty. Piec w temperaturze 180 st. aż ciasto zarumienieje (ok. 15-20 min).
  3. Sernik: sernik wymieszać z żółtkiem, miąższem z wanilii i fig, sokiem z cytryny, syropem z agawy i skrobią kukurydzianą. Białko ubić i wmieszać do masy. Wylać na podpieczony spód i piec dalej ok. 40-50 min.
  4. Ostudzony sernik posmarować kremem czekoladowym. Odstawić do lodówki na kilka godzi, a najlepiej na całą noc – najlepiej smakuje na drugi dzień ;)

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Alicja
    10 marca 2013 at 13:10

    Słodkie czy prawdziwe kakao ?

    • Reply
      kamilak
      10 marca 2013 at 15:18

      Prawdziwe :)

    Pozostaw odpowiedź kamilak Cancel Reply