Przepisy

Domowe mleko migdałowe

I tym razem coś z wegańskich pyszności :) Moje pierwsze mleko roślinne – migdałowe. Delikatne i łagodne w smaku. I jak się okazało – bardzo proste do zrobienia.

Kilka wskazówek, jeśli robicie je pierwszy raz:

  • zróbcie mleko z połowy porcji;
  • pamiętajcie, żeby kupić gazę opatrunkową w aptece :)
  • nie wyrzucajcie „miazgi” migdałowej – przyda się do wegańskiego serka (np. do naleśników, omletów, owsianek) lub do czekomigdałowca, którego mam dziś w planach zrobić ♥
  • jeśli mleko się rozwarstwi, nie przejmujcie się – to normalne :) należy tylko wstrząsnąć i znów wszystko wraca do porządku ;)

Migdały są źródłem witaminy B2, witaminy E, potasu, błonnika oraz NNKT (nienasyconych kwasów tłuszczowych).

Szczególnie polecane są:

  • kobietom w ciąży – zmniejszają mdłości i zgagę;
  • osobom narażonym na stres – łagodzą stres i koją nerwy;
  • osobom odchudzającym się – zapobiegają napadom głodu;
  • w zapobieganiu występowania miażdżycy i cukrzycy – obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi;

 

Lista zakupów (12 sztuk)

  • Migdały (mogą być już obrane), 1 szklanka
  • Woda mineralna, 4 szklanki
  • Cukier brzozowy (ksylitol), 3 łyżeczki
  • Gaza opatrunkowa

Przygotowanie:

  1. Jeśli macie do dyspozycji migdały ze skórką i więcej czasu :) to zalewamy migdały wrzątkiem i pozostawiamy 10-15 min. Następnie obieramy ze skórki.
  2. Obrane migdały zalewamy 3 szklankami wody mineralnej i zostawiamy na noc (8-12 godzin).
  3. Następnie namoczone migdały wraz z wodą i cukrem traktujemy w malakserze do uzyskania gładkiej masy.
  4. Powoli dodajemy ostatnią szklankę wody i mieszamy.
  5. Mleko przelewamy przez sitko z gazą. Masę która się osadziła na gazie dokładnie przeciskamy (miazgę zostawiamy!).
  6. Mleko przelewamy do zamkniętego pojemnika/ słoika czy zamykanej butelki jak w moim przypadku :) Przechowujemy w lodówce.
  7. Można podawać z miodem i cynamonem – smakuje wybornie ♥

Fit appetit!

Mleko migdałowe (2)

Komentarze

You Might Also Like