Na śniadanie, przekąskę, kolację lub na imprezę. Sprawdzi się zarówno na kanapki, do chrupkiego pieczywa czy też do pokrojonych świeżych warzyw w formie dipu.
Pasta bardzo prosta w przygotowaniu. Kolorowa, bardzo charakterystyczna i … przesmaczna :) Koniecznie musicie wypróbować ten przepis ♥
Lista zakupów:
- Feta – 150g
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Suszone pomidory (z zalewy) – 45g
- Orzechy nerkowca – 40g
- Sok z cytryny/ limonki – 1 łyżka
- Przyprawa chili – ¼ łyżeczki
- Posiekany szczypiorek – 3 łyżki
- Czarne oliwki – 10 sztuk
Przygotowanie:
- Paprykę upiec w piekarniku – 15-20 min w 220 st C. Następnie owinąć w folię aluminiową i odłożyć na 10 minut. Po tym czasie paprykę obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
- Oliwki posiekać na małe kawałki.
- Orzechy uprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu bardzo drobno posiekać.
- Fetę, suszone pomidory (odsączone), paprykę, orzechy oraz sok z cytryny dokładnie zblendować. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
- Odstawić do lodówki na ok 2 godziny.
Fit appetit! :)