Najlepszy i najzdrowszy tort naleśnikowy jaki do tej pory jadłam ♥ Przepis zawdzięczam mojej dobrej koleżance (także dietetyk ;)) Ani – za co bardzo dziękuję ♥
Dokonałam kilku modyfikacji i jest … Zdrowy, pyszny, piękny i mooocno czekoladowy :)
Bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu. Cudownie się prezentuje i smakuje. Krem – prawie jak Nutella :D
Koniecznie spróbujcie! :)
Lista zakupów:
- Pełnoziarniste naleśniki – 10-12 sztuk (przepis tutaj)
- Kasza jaglana – ¾ szklanki
- Daktyle – ¼ szklanki (6-8 sztuk)
- Masło orzechowe – 2 czubate łyżki
- Olej kokosowy – 1 łyżka
- Banan (przejrzały) – 1 sztuka
- Kakao naturalne – 3 czubate łyżki
- Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
- Miód – ilość według uznania
- Wiórki kokosowe – do obsypania
Przygotowanie (krem):
- Kaszę jaglaną wraz z daktylami gotujemy w dwóch szklankach wody przez ok 20 min.
- Do ugotowanej kaszy dodajemy masło orzechowe i olej. Blendujemy i studzimy.
- Następnie dodajemy miód, banana, ekstrakt waniliowy, kakao, miód do smaku i blendujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę mleka.
- Naleśniki przekładamy kremem, układając jeden na drugim. Cały tort (boki i górę) wykańczamy masą i obsypujemy wiórkami kokosowymi.
- Tort chłodzimy w lodówce przez ok 1 godzinę :)
Fit appetit! :)