Polecamy/ Przepisy

Ciasto truskawkowe na zimno

Truskawkowy sezon otwieram tym pysznym, lekkim i orzeźwiającym ciachem.

To ciasto na zimno jest proste i szybkie w przygotowaniu. Puszyste i delikatne. Zaspokoi ochotę na coś słodkiego, a przy okazji zdrowego :)

Ciasto sprawdzi się też również poza sezonem truskawkowym. Można pokombinować z innymi smakami. Malina i galaretka malinowa. Brzoskwinie i galaretka brzoskwiniowa. Banany i galaretka cytrynowa. Bazę już masz, wystarczy trochę poeksperymentować ;)

Lista zakupów (kwadratowa blacha / naczynie 21×21):

  • Truskawki świeże, 350g
  • Galaretka truskawkowa, 1 opakowanie
  • Skyr naturalny, 300g
  • Ksylitol, 30g
  • Woda do galaretki, 250ml
  • Biszkopty (najlepiej takie bez cukru), ok 100g

Przygotowanie:

  1. Galaretkę dokładnie rozpuść we wrzątku (250ml) i pozostaw do przestudzenia.
  2. Truskawki zblenduj na mus, dodaj ksylitol.
  3. Wymieszaj galaretkę z truskawkami, następnie delikatnie wmieszaj skyr.
  4. W naczyniu wyłóż biszkopty (u mnie podłużne, ale można użyć okrągłych) i wylej masę truskawkową.
  5. Ciasto włóż do lodówki, najlepiej na całą noc (lub na minimum 4-5 godzin).

Komentarze

You Might Also Like