Ciasto, które wyszło zaskakująco pyszne. Jedno z lepszych ciast marchewkowych jakie do tej pory robiłam. Ale! To nie jest klasyczne ciasto marchewkowe – puszyste i lekkie. To ciasto jest bardziej zbite i wilgotne przez dodatek maślanki, która ogranicza ilość oleju. Dzięki temu jest lżejsze w kaloriach :)
Pachnące przyprawami, masłem orzechowym i wiórkami kokosowymi. To masło orzechowe robi największą robotę w tym ciachu! Do tego idealna polewa. Niestety bardziej kaloryczna i mniej zdrowa, ale warta grzechu! Możecie pokombinować też w jej odchudzaniu i zamiast serka śmietankowego użyć naturalnego Skyra.
Naprawdę sycące i pożywne. U mnie takie posiłki sprawdzają się na śniadanie do kawy. A ja mam słabość do słodkich śniadań ;)
Lista zakupów (kwadratowa blacha 21×21):
- Marchewka, 275g (przed obraniem)
- Jabłko, 1 sztuka (120g przed obraniem)
- Jajka, 2 sztuki
- Maślanka, 200g
- Olej rzepakowy, 50g
- Masło orzechowe, 50g
- Syrop klonowy, 15-30g
- Ksylitol, 150g
- Mąka orkiszowa jasna, 120g
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista, 100g
- Proszek do pieczenia, 12 łyżeczki
- Wiórki kokoswe, 30g
- Orzechy włoskie lub pekan, 50g
- Ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka
- Przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Polewa: 150g serka śmietankowego (typu philadephia), 90g białej czekolady
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej d 175 stopni C.
- Marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, jabłko zetrzeć na grubych oczach.
- Orzechy posiekać.
- Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
- Jajka ubić z ksylitolem. Przy zmniejszonych obrotach dodać olej – zmiksować. Następnie dodać masło orzechowe i znów zmiksować. Dodać maślankę i syrop klonowy – wymieszać.
- Do płynnej masy delikatnie wmieszać przygotowaną wcześniej mieszankę mąk. Następnie dodać starte owoce i posiekane orzechy.
- Masę przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godzinę (lub wydłuż czas o 10-15 minut).
- Ostudzone ciasto posmaruj polewą i udekoruj orzechami pekan / włoskimi.
- Polewa – białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną wymieszaj z serkiem (serek w temperaturze pokojowej!).