Polecamy/ Przepisy

Ciasto marchewkowe na maślance

Ciasto, które wyszło zaskakująco pyszne. Jedno z lepszych ciast marchewkowych jakie do tej pory robiłam. Ale! To nie jest klasyczne ciasto marchewkowe – puszyste i lekkie. To ciasto jest bardziej zbite i wilgotne przez dodatek maślanki, która ogranicza ilość oleju. Dzięki temu jest lżejsze w kaloriach :)

Pachnące przyprawami, masłem orzechowym i wiórkami kokosowymi. To masło orzechowe robi największą robotę w tym ciachu! Do tego idealna polewa. Niestety bardziej kaloryczna i mniej zdrowa, ale warta grzechu! Możecie pokombinować też w jej odchudzaniu i zamiast serka śmietankowego użyć naturalnego Skyra.

Naprawdę sycące i pożywne. U mnie takie posiłki sprawdzają się na śniadanie do kawy. A ja mam słabość do słodkich śniadań ;)

Lista zakupów (kwadratowa blacha 21×21):

  • Marchewka, 275g (przed obraniem)
  • Jabłko, 1 sztuka (120g przed obraniem)
  • Jajka, 2 sztuki
  • Maślanka, 200g
  • Olej rzepakowy, 50g
  • Masło orzechowe, 50g
  • Syrop klonowy, 15-30g
  • Ksylitol, 150g
  • Mąka orkiszowa jasna, 120g
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista, 100g
  • Proszek do pieczenia, 12 łyżeczki
  • Wiórki kokoswe, 30g
  • Orzechy włoskie lub pekan, 50g
  • Ekstrakt waniliowy, 1 łyżeczka
  • Przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Polewa: 150g serka śmietankowego (typu philadephia), 90g białej czekolady

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej d 175 stopni C.
  2. Marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, jabłko zetrzeć na grubych oczach.
  3. Orzechy posiekać.
  4. Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
  5. Jajka ubić z ksylitolem. Przy zmniejszonych obrotach dodać olej – zmiksować. Następnie dodać masło orzechowe i znów zmiksować. Dodać maślankę i syrop klonowy – wymieszać.
  6. Do płynnej masy delikatnie wmieszać przygotowaną wcześniej mieszankę mąk. Następnie dodać starte owoce i posiekane orzechy.
  7. Masę przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godzinę (lub wydłuż czas o 10-15 minut).
  8. Ostudzone ciasto posmaruj polewą i udekoruj orzechami pekan / włoskimi.
  9. Polewa – białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną wymieszaj z serkiem (serek w temperaturze pokojowej!).

Komentarze

You Might Also Like