Chlebek na słodko? Dlaczego nie? :)
Pełnoziarnisty z bananem, cukinią, chia i goji ♥
Pożywny, zdrowy i pyszny. Szybki i prosty w przygotowaniu. Można go zaserwować bez dodatków lub zajadać w towarzystwie masła orzechowego, dżemu, konfitury czy też do przegryzki z koktajlem owocowym ♥
Sprawdzi się na śniadanie, przekąskę, na wynos i na miejscu ;) Zaspokoi ochotę na coś słodkiego :)
Lista zakupów:
- Mąka pszenna pełnoziarnista – 150g
- Płatki owsiane górskie – 40g
- Nasiona chia – 20g
- Cukier brzozowy – 85g
- Jaja – 2 sztuki
- Cukinia – 2 mniejsze sztuki
- Banan (przejrzały) – 1 sztuka
- Masło – 40g
- Olej kokosowy – 30g
- Soda – 1 łyżeczka
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Jagody goji – 5 łyżek
- Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Masło i olej kokosowy rozpuścić i ostudzić. Następnie dodać jaja, banana i ekstrakt – zblendować.
- Płatki owsiane górskie zmielić (za pomocą młynka lub blendera) i wymieszać z mąką, nasionami, cukrem, cynamonem, soda i jagodami (można też dodać garść innych owoców suszonych lub orzechów). Dokładnie wymieszać.
- Cukinię zetrzeć na tarce na małych oczkach i odcisnąć wodę.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Masę na chlebek przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 50 min.
Fit appetit! :)