Przepisy

Chlebek cukiniowo-bananowy

Chlebek na słodko? Dlaczego nie? :)

Pełnoziarnisty z bananem, cukinią, chia i goji ♥

Pożywny, zdrowy i pyszny. Szybki i prosty w przygotowaniu. Można go zaserwować bez dodatków lub zajadać w towarzystwie masła orzechowego, dżemu, konfitury czy też do przegryzki z koktajlem owocowym ♥

Sprawdzi się na śniadanie, przekąskę, na wynos i na miejscu ;) Zaspokoi ochotę na coś słodkiego :)

 

Lista zakupów:

  • Mąka pszenna pełnoziarnista –  150g
  • Płatki owsiane górskie – 40g
  • Nasiona chia – 20g
  • Cukier brzozowy – 85g
  • Jaja – 2 sztuki
  • Cukinia – 2 mniejsze sztuki
  • Banan (przejrzały) – 1 sztuka
  • Masło – 40g
  • Olej kokosowy – 30g
  • Soda – 1 łyżeczka
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Jagody goji – 5 łyżek
  • Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Masło i olej kokosowy rozpuścić i ostudzić. Następnie dodać jaja, banana i ekstrakt – zblendować.
  2. Płatki owsiane górskie zmielić (za pomocą młynka lub blendera) i wymieszać z mąką, nasionami, cukrem, cynamonem, soda i jagodami (można też dodać garść innych owoców suszonych lub orzechów). Dokładnie wymieszać.
  3. Cukinię zetrzeć na tarce na małych oczkach i odcisnąć wodę.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  5. Masę na chlebek przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 50 min.

Fit appetit! :)

Chlebek cukiniowo-bananowy (2)

Komentarze

You Might Also Like