Coś szybkiego, co robi się praktycznie samo i w dodatku będzie zdrowe? Kasza bulgur z pieczonymi warzywami z dodatkiem kurczaka (w wersji wege z cieciorką) i serem typu greckiego. Z serii przygotuj warzywa, wymieszaj z przyprawami, dodaj kurczaka / cieciorkę i wrzuć do piekarnika. W czasie gdy warzywa będą się piec, ugotuj kaszę. Potem wystarczy wymieszać i zajadać.
Posiłek bardzo pożywny i sycący. Można zjeść na lunch, obiad lub kolację. Sprawdzi się na ciepło i na zimno zapakowane do pudełka na wynos. Z duża ilością warzyw i moją ulubioną kaszą bulgur. Spróbujecie?
Lista zakupów (3-4 porcje):
- Kasza bulgur, 150 g
- Cebula, 1 sztuka
- Cukinia, 1/2 sztuki
- Kalafior, 1/3 główki
- Brokuł, 1/3 główki
- Batat, 1 mal sztuka
- Pierś z kurczaka, 220-250g + przyprawa gyros i łyżka oliwy
- Ser typu greckiego (ser typu feta, bałkański, feta oryginalna), do posypania
- Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ¼ łyżeczki suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/3 łyżeczki sosu sojowego, 1/3 łyżeczki sosu worcestershire, pieprz i sól do smaku
- Oliwa do smażenia (ok 4 łyżek)
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka pokrój w mniejsze kawałki i dopraw przyprawą i wymieszaj z oliwą. Odstaw do lodówki na ok 1 godzinę (ja zostawiłam na noc).
- Wymieszaj składnik marynaty.
- Piekarnik nastaw na 200 stopni C.
- Brokuła i kalafiora podziel na różyczki. Wrzuć do górującego się wrzątku na Ok 3 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą.
- Batata obierz i pokrój w duża kostkę. Cukinie obierz, osusz – pokroj w grube plastry a następnie każdy plaster na 4 części. Cebulę obierz i posiekaj w ćwiartkę.
- Warzywa (brokuł, kalafior, batat, cukinie i cebulę) wymieszaj z marynatą i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na warzywa wyłóż kurczaka. Piecz Ok 25-30 minut – do momentu aż batat będzie miękki.
- Kasze ugotuj w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (u mnie 15 minut) i odcedź.
- Kasze wymieszaj z upieczonymi warzywami, pokrusz ser. Można posypać te podprażonymi pestkami.
*** Uwagi:
– brokuł i kalafior mogą być mrożone
– zamiast kurczaka można użyć cieciorkę z puszki / słoika (wystarczy wymieszać odcedzoną cieciorkę z przygotowanymi warzywami i marynata)