Przepisy

Brownie owsiane

Mocno czekoladowe, wilgotne, rozpływające się w ustach. Bez mąki i ze zdrowym zamiennikiem cukru – ksylitolem. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Coś pysznego, co możesz bez wyrzutów sumienia wbilansować w swój dzienny jadłospis :) Zdecydowanie najlepsza wersja tego ciasta, jaką do tej pory zrobiłam.

Mowa o zdrowszej wersji klasycznego, mocno czekoladowego ciasta brownie … Zapraszam po przepis :)

Lista zakupów (2 porcje):

  • Czekolada gorzka (64-70%), 50 g
  • Czekolada deserowa (ok. 50%), 70 g
  • Masło, 100 g
  • Jajka, 3 sztuki
  • Cukier brzozowy (ksylitol), 80-100 g
  • Płatki owsiane górskie, 50 g (zmielone na mąkę)

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 170 st C.
  2. Masło i czekoladę rozpuść w garnku.
  3. Jajka zmiksuj krótko z cukrem i dodaj lekko przestudzoną masę czekoladową. Wymieszaj i dodaj mąkę owsianą – znów wymieszaj do połączenia składników.
  4. Masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 10 minut. Następnie włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz ok 22-24 minut.
  5. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
  6. Podawaj z musem z truskawek / malin i domowymi lodami, lub bez dodatków :)

Fit appetit! :)

 

Komentarze

You Might Also Like