Przepisy

Bogata sałatka z razowym kuskusem w roli głównej

Mam dla Was przepis na przepyszna sałatkę! ♥ Idealna na wynos, sprawdzi się jako obiad, drugie śniadanie czy też kolacja. Można też sprezentować ją na spotkanie ze znajomymi :)

Sałatka z kuskusem to bomba witaminowa – samo zdrowie! I smakuje wybornie – dzięki przeplataniu się i współgraniu ze sobą różnych smaków. Jeśli lubicie awokado, czarne oliwki i fetę – to propozycja dla Was. Jeśli nie … to uwierzcie, że po spróbowaniu tej sałatki polubicie ♥

 

Lista zakupów (2 porcje):

  • Razowy kuskus, 1 niepełna szklanka
  • Bulion warzywny, 1 szklanka
  • Awokado, 1 dojrzałe
  • Pomidorki koktajlowe, 10 sztuk
  • Czarne oliwki, 8 sztuk
  • Feta półtłusta, 1/3 opakowania
  • Szczypiorek
  • Szalotka, 1 sztuka
  • Czerwona cebula, 1 sztuka
  • Listki bazylii i kolendry
  • Limonka
  • Cukier brązowy, 1 łyżeczka
  • Oregano suszone, ½ łyżeczki
  • Oliwa z oliwek (najlepiej czosnkowa)
  • Pestki dyni i słonecznika (lub orzeszki pinii)
  • Kiełki brokuła

Przygotowanie:

  1. Kuskus zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy na 5-7 min. Następnie studzimy.
  2. Czerwona cebulę kroimy na pół, a następnie w półkrążki.
  3. Pomidorki kroimy na połówki i mieszamy z: solą, pieprzem, cukrem brązowym, suszonym oregano i niewielką ilością oliwy z oliwek. Dodajemy połowę posiekanej, czerwonej cebuli. Wszystko wstawiamy do piekarnika na ok 10 min (temperatura 180 st C).
  4. Pozostała połowę czerwonej cebuli oraz szalotkę, kroimy w kostkę. Szczypiorek i kolendrę siekamy, listki bazylii rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystko dodajemy do kuskusa i mieszamy.
  5. Awokado kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z limonki, solimy i polewamy czosnkową oliwą (lub oliwą zwykłą i dodajemy malutki ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę). Całość mieszamy dokładnie. Oliwki kroimy w mniejsze kawałki, fetę w kostkę. Wszystkie te składniki dodajemy do kaszy i delikatnie mieszamy.
  6. Na rozgrzanej patelni prażymy pestki (lub orzechy pinii) i wraz z upieczonymi pomidorkami dodajemy do kuskusa. Mieszamy.
  7. Całość dekorujemy listkami bazylii i kiełkami.

Fit appetit!

Bogata sałatka z razowym kuskusem w roli głównej (2)

Komentarze

You Might Also Like