Przepisy

Bananowe muffiny z gorzką czekoladą i mielonymi migdałami.

Białą mąkę zamieniłam na pełnoziarnistą.
Biały cukier zamieniłam na cukier brzozowy (ksylitol).
Masło zamieniłam na olej rzepakowy.
Mleczną czekoladę zamieniłam na gorzką (75%).
Do tego banany, zmielone migdały … Co wyszło? :) Sami spróbujcie ♥

Szybkie i proste w przygotowaniu!
Smaczne i rozpływające się w ustach!
Zjedzone bez poczucia winy, bo zaliczam je do produktów zdrowych!

 

Lista zakupów:

  • Dojrzałe banany, 2 sztuki
  • Jajka, 2 sztuki
  • Olej rzepakowy, ½ szklanki
  • Olejek waniliowy, 1 łyżka
  • Mąka pszenna pełnoziarnista, 1 szklanka
  • Migdały, 60g
  • Ksylitol, 1/2-3/4 szklanki
  • Soda oczyszczona, 1 łyżeczka
  • Gorzka czekolada, 2/3 tabliczki lub cała

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C. Szykujemy blachę na muffinki, wkładamy papilotki.
  2. Gorzką czekoladę siekamy.
  3. Migdały mielimy w młynku.
  4. Banan, jajka i olej blendujemy.
  5. Do miski wsypujemy: mąkę, cukier, migdały i sodę. Mieszamy. Dodajemy masę jajeczno-bananową i mieszamy do połączenia składników.
  6. Do ciasta dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy.
  7. Ciasto wykładamy do papilotek.
  8. Wkłądamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25 min.

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like