Przepisy

Amarantusowe babeczki

Babeczki w wydaniu wegańskim – bez jajek, ale za to z amarantusem, bananami i masłem orzechowym ♥

Przygotowanie ich zajmuje jakieś 5 minut! Mają niezwykły smak i sprawdzają się jako zdrowy zamiennik słodyczy. Koniecznie musicie spróbować :)

Amarantus to źródło:

  • łatwo przyswajalnego białka (zawiera komplet aminokwasów egzogennych, m.in. lizynę, tryptofan i metioninę),
  • jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zmniejszających ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia,
  • składników mineralnych, w tym łatwo przyswajalnego żelaza i wapnia oraz magnezu, cynku, fosforu i potasu,
  • witamin z grupy B (B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy) oraz antyoksydantów (witamina A, C i E),
  • błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit,
  • skwalenu – związku hamującego starzenie się komórek.
  • Mogą go spożywać osoby z cukrzycą, miażdżycą czy też hiperlipidemią.

 

Lista zakupów (na 6 sztuk)

  • Amarantus, 1 szklanka
  • Banan, 2 sztuki
  • Masło orzechowe, łyżka
  • Migdały, 3 łyżki
  • Siemię lniane, 2 łyżki
  • Miód, 1 łyżka
  • Suszona żurawina, garść

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C. Szykujemy blachę na muffinki, wkładamy papilotki.
  2. W młynku mielimy migdały, a następnie siemię lniane. Do siemienia dodajemy 2 łyżki ciepłej wody.
  3. Banana, masło orzechowe i miód blendujemy. Dodajemy migdały i siemię z wodą i mieszamy. Na sam koniec dodajemy amarantus i suszoną żurawiną. Delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.
  4. Masę nakładamy do papilotek i pieczemy ok. 30 min.

Fit appetit!

telerik_edited_image(10)

Komentarze

You Might Also Like