Babeczki w wydaniu wegańskim – bez jajek, ale za to z amarantusem, bananami i masłem orzechowym ♥
Przygotowanie ich zajmuje jakieś 5 minut! Mają niezwykły smak i sprawdzają się jako zdrowy zamiennik słodyczy. Koniecznie musicie spróbować :)
Amarantus to źródło:
- łatwo przyswajalnego białka (zawiera komplet aminokwasów egzogennych, m.in. lizynę, tryptofan i metioninę),
- jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zmniejszających ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia,
- składników mineralnych, w tym łatwo przyswajalnego żelaza i wapnia oraz magnezu, cynku, fosforu i potasu,
- witamin z grupy B (B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy) oraz antyoksydantów (witamina A, C i E),
- błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit,
- skwalenu – związku hamującego starzenie się komórek.
- Mogą go spożywać osoby z cukrzycą, miażdżycą czy też hiperlipidemią.
Lista zakupów (na 6 sztuk)
- Amarantus, 1 szklanka
- Banan, 2 sztuki
- Masło orzechowe, łyżka
- Migdały, 3 łyżki
- Siemię lniane, 2 łyżki
- Miód, 1 łyżka
- Suszona żurawina, garść
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C. Szykujemy blachę na muffinki, wkładamy papilotki.
- W młynku mielimy migdały, a następnie siemię lniane. Do siemienia dodajemy 2 łyżki ciepłej wody.
- Banana, masło orzechowe i miód blendujemy. Dodajemy migdały i siemię z wodą i mieszamy. Na sam koniec dodajemy amarantus i suszoną żurawiną. Delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.
- Masę nakładamy do papilotek i pieczemy ok. 30 min.
Fit appetit!