Odżywianie

Nasiona Chia (szałwia hiszpańska)

Słów kilka o nasionach chia.

Dlaczego warto wprowadzić je do swojej zdrowej diety? Odpowiedź znajdziecie w tym poście :)

NASIONA CHIA są źródłem:

– kwasów omega 3 – zawierają ich więcej niż łosoś atlantycki!

  • wspomagają pracę mózgu – ułatwiają uczenie się, poprawiają pamięć i koncentrację
  • wspomagają układ nerwowy – uspokajają, mogą nawet pomóc złagodzić objawy depresji.
  • u osób starszych mogą zapobiec rozwojowi demencji (np. choroba Alzheimera) oraz zapobiegają rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej;
  • wspomagają funkcjonowanie wzroku
  • są niezbędne dla kobiet w ciąży – odpowiadają za prawidłowy rozwój dziecka;

– wapnia – zawierają go więcej niż mleko!

– żelaza – zawierają go więcej niż szpinak!

– pełnowartościowego białka

– antyoksydantów – zapobiegają ryzyku wystąpienia nowotworów

– potasu – obniża ciśnienie krwi

– magnezu

  • bierze udział w budowie kości i ścięgien;
  • przywraca równowagę psychiczną;
  • poprawia pracę układu nerwowego;
  • wpływa na termoregulacje organizmu;

– błonnika – nasiona chia jako drugie najcenniejsze jego źródło

  • wspomaga trawienie i pobudza perystaltykę jelit;
  • reguluje wypróżnienia – zapobiega zaparciom;
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego;
  • wspomaga rozwój fizjologicznej flory bakteryjnej;

– fosforu – wzmacnia kości oraz jest niezbędny do utrzymania sprawności systemu nerwowego i wydolności organizmu

 

Polecane dla:

– uczniów, studentów i osób wykonujących pracę umysłową

  • kwasy omega 3 wspomagają pracę mózgu

– dla wegetarian

  • dobre źródło białka o wysokiej jakości
  • zawierają 91 ze 100 aminokwasów

– dla kulturystów i sportowców

  • dobre źródło energii

– dla cukrzyków

  • pomagają normalizować oporność na insulinę
  • zmniejszają zawartość tłuszczu i cholesterolu we krwi

– dla osób odchudzających się

  • nasiona w połączeniu z wodą pęcznieją przez co wypełniają żołądek i pozostawiają uczucie sytości na długi czas;

 

Prewencja chorób serca i miażdżycy:

– ↓ stężenie “złego” cholesterolu LDL

– ↓ poziom trójglicerydów

– ↑ stężenia “dobrego” cholesterolu HDL

Dzięki czemu obniżają ryzyko wystąpienia miażdżycy i zmniejszają ryzyko licznych chorób serca.

 

Wartości odżywcze nasion chia (w 100 g)

– Wartość energetyczna – 486 kcal
– Białko ogółem – 16,5 g
– Tłuszcz – 30,7 g
– Węglowodany – 42,1 g
– Błonnik – 34,4 g

 

Spożywanie:

– NIE! w stanach zapalnych jelit i chorobach przewodu pokarmowego;

– nie przekraczać 15g nasion chia na dzień;

Komentarze

You Might Also Like

  • » Kokosowy budyń z nasion chia Make Life Fit
    17 lipca 2015 at 10:40

    […] Zalety nasion chia w tym linku :) […]