Zielone jest zdrowe! ;) ♥ Dlatego dzisiejsza propozycja to – krem szpinakowy. Mój ulubiony!
Przekona nawet największego niejadka!
Pyszny, sycący, szybki w przygotowaniu. Źródło beta karotenu, witaminy C, luteiny, potasu, żelaza i kwas foliowego. Szpinak chroni przed miażdżycą i posiada właściwości antynowotworowe. Przekonałam? :) No to smacznego! ♥
Lista zakupów (2 porcje):
- Świeże liście szpinaku, opakowanie
- 1 marchewka
- 1 pietruszka w korzeniu
- 2 małe ziemniaki
- 1 mała cebula
- Duży ząbek czosnku
- Olej rzepakowy, 2 łyżki
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Liść laurowy, 4 ziela angielskie
- Ekologiczna kostka warzywna
- Jogurt naturalny
- Pestki dyni i słonecznika
Przygotowanie:
- Marchew, pietruszkę, ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.
- W garnku zagotowujemy wodę (ok 1l) i od razu wrzucamy pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielski i kostkę warzywną. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie.
- Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieprzymy i solimy do smaku. Dosypujemy niewielką ilość gałki muszkatołowej. Smażymy do momentu zmiękczenia warzyw. Następnie dodajemy szpinak i go blanszujemy chwilę, po czym całość wrzucamy do gotującego się wywaru.
- Zupę gotujemy jeszcze chwilę doprawiając solą i pieprzem jeśli to konieczne.
- Następnie całość blendujemy i rozlewamy do misek. Polewamy jogurtem naturalnym i obsypujemy podprażonymi pestkami dyni i słonecznika.
Fit appetit!