Przepisy

Zielona zupa krem Shrekowa

Zielone jest zdrowe! ;) ♥ Dlatego dzisiejsza propozycja to – krem szpinakowy. Mój ulubiony!

Przekona nawet największego niejadka!

Pyszny, sycący, szybki w przygotowaniu. Źródło beta karotenu, witaminy C, luteiny, potasu, żelaza i kwas foliowego. Szpinak chroni przed miażdżycą i posiada właściwości antynowotworowe. Przekonałam? :) No to smacznego! ♥

 

Lista zakupów (2 porcje):

  • Świeże liście szpinaku, opakowanie
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka w korzeniu
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • Duży ząbek czosnku
  • Olej rzepakowy, 2 łyżki
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • Liść laurowy, 4 ziela angielskie
  • Ekologiczna kostka warzywna
  • Jogurt naturalny
  • Pestki dyni i słonecznika

Przygotowanie:

  1. Marchew, pietruszkę, ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.
  2. W garnku zagotowujemy wodę (ok 1l) i od razu wrzucamy pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielski i kostkę warzywną. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieprzymy i solimy do smaku. Dosypujemy niewielką ilość gałki muszkatołowej. Smażymy do momentu zmiękczenia warzyw. Następnie dodajemy szpinak i go blanszujemy chwilę, po czym całość wrzucamy do gotującego się wywaru.
  4. Zupę gotujemy jeszcze chwilę doprawiając solą i pieprzem jeśli to konieczne.
  5. Następnie całość blendujemy i rozlewamy do misek. Polewamy jogurtem naturalnym i obsypujemy podprażonymi pestkami dyni i słonecznika.

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like