Kiedy byłam małą dziewczynką moją wielką słabością było Raffaello. Dziś, kiedy jestem starsza i mam większą świadomość jak ważne jest zdrowe żywienie (zdrowy styl życia) poszukuję zdrowych zamienników tego co tak szybko – i w niezdrowy sposób – uzależnia.
I tak znalazłam przepis na zdrowe Raffaello! A wszystko dzięki kaszy jaglanej, która pod wpływem wanilii, wiórków kokosowych i niewielkiej ilości miodu i masła zamienia się w coś przepysznego ♥ Na taką słodycz, możesz pozwolić sobie ze spokojnym sumieniem :)
Wybieraj świadomie! ♥
Lista zakupów (ok 20 kulek):
- Kasza jaglana, 50g
- Mleko 200ml + woda 100ml
- Laska wanilii
- Miód, 1 łyżka
- Masło, 1 łyżka
- Wiórki kokosowe, 100g
- Migdały w całości, 15-20 sztuk
Przygotowanie:
- Migdały ze skórką zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na ok 30 min. Po tym czasie wyciągamy je z wody i obieramy ze skórki.
- Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni. Następnie zalewamy mlekiem z wodą, dodajemy laskę wanilii i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 min.
- Ok 70g wiórek prażymy na patelni.
- Po ugotowaniu do kaszy dodajemy masło, miód, uprażone wiórki kokosowe i wyciskamy miąższ z laski wanilii. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Nabieramy niewielką ilość kaszy, do środka wciskamy jeden migdał i formujemy kulkę, po czym obtaczamy ją w pozostałych nieuprażonych wiórkach kokosowych.
- Gotowe kulki odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Fit appetit!