Mam dla Was przepis na przepyszna sałatkę! ♥ Idealna na wynos, sprawdzi się jako obiad, drugie śniadanie czy też kolacja. Można też sprezentować ją na spotkanie ze znajomymi :)
Sałatka z kuskusem to bomba witaminowa – samo zdrowie! I smakuje wybornie – dzięki przeplataniu się i współgraniu ze sobą różnych smaków. Jeśli lubicie awokado, czarne oliwki i fetę – to propozycja dla Was. Jeśli nie … to uwierzcie, że po spróbowaniu tej sałatki polubicie ♥
Lista zakupów (2 porcje):
- Razowy kuskus, 1 niepełna szklanka
- Bulion warzywny, 1 szklanka
- Awokado, 1 dojrzałe
- Pomidorki koktajlowe, 10 sztuk
- Czarne oliwki, 8 sztuk
- Feta półtłusta, 1/3 opakowania
- Szczypiorek
- Szalotka, 1 sztuka
- Czerwona cebula, 1 sztuka
- Listki bazylii i kolendry
- Limonka
- Cukier brązowy, 1 łyżeczka
- Oregano suszone, ½ łyżeczki
- Oliwa z oliwek (najlepiej czosnkowa)
- Pestki dyni i słonecznika (lub orzeszki pinii)
- Kiełki brokuła
Przygotowanie:
- Kuskus zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy na 5-7 min. Następnie studzimy.
- Czerwona cebulę kroimy na pół, a następnie w półkrążki.
- Pomidorki kroimy na połówki i mieszamy z: solą, pieprzem, cukrem brązowym, suszonym oregano i niewielką ilością oliwy z oliwek. Dodajemy połowę posiekanej, czerwonej cebuli. Wszystko wstawiamy do piekarnika na ok 10 min (temperatura 180 st C).
- Pozostała połowę czerwonej cebuli oraz szalotkę, kroimy w kostkę. Szczypiorek i kolendrę siekamy, listki bazylii rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystko dodajemy do kuskusa i mieszamy.
- Awokado kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z limonki, solimy i polewamy czosnkową oliwą (lub oliwą zwykłą i dodajemy malutki ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę). Całość mieszamy dokładnie. Oliwki kroimy w mniejsze kawałki, fetę w kostkę. Wszystkie te składniki dodajemy do kaszy i delikatnie mieszamy.
- Na rozgrzanej patelni prażymy pestki (lub orzechy pinii) i wraz z upieczonymi pomidorkami dodajemy do kuskusa. Mieszamy.
- Całość dekorujemy listkami bazylii i kiełkami.
Fit appetit!