Przepisy

Zbożowe batony z mlekiem skondensowanym Nigelli

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego i niekoniecznie zdrowego – wybierzcie jakieś kompromisowe rozwiązanie. Ja proponuję domowe batony owsiane, w których jednym niezdrowym składnikiem jest mleko skondensowane. W końcu raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa ;)

Batony pochodzą z przepisu mojej ukochanej Nigelli Lawson :) Dokładnie z jej książki pt. „Nigella Ekspresowo”.

Batony są słodkie i bardzo sycące :)

 

Lista zakupów

  • Mleko skondensowane słodzone, 420g
  • Płatki owsiane górskie, 250g
  • Suszona żurawina, 100g
  • Niesolone orzeszki ziemne, 120g
  • Wiórki kokosowe, 75g
  • Pestki dyni, 50g
  • Pestki słonecznika, 50g
  • Ziarna białego sezamu, 25g

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 130 st C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Mleko skondensowane podgrzewamy w garnku (uwaga, żeby nie przypalić).
  3. Wszystkie suche składniki wsypujemy do szklanej miski i mieszamy. Dodajemy mleko skondensowane i znów mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
  4. Masę na batoniki wykładamy na blachę i wyrównujemy drewnianą łopatką wierzch.
  5. Pieczemy ok 1 godz.
  6. Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia na 15 min. Następnie kroimy na wielkość według uznania ;) Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Fit appetit!

2014_10_11_10_20_33

 

Komentarze

You Might Also Like