Przepisy

Czekoladowo-migdałowe Ferrero Rocher

Ostatnio zasypuje Was przepisami na zdrowe słodkości. Nie inaczej będzie tym razem :) Dzisiaj coś specjalnego – Ferrero Rocher w wersji fit ♥

Ten przepis powstał w jednej chwili, z zamiłowania do smaków orzechowo-czekoladowych :) Jeśli tak jak ja, uwielbiacie zdrowe słodkości, które wręcz rozpływają się w ustach to ten przepis jest dla Was.

Czekoladowo-migdałowe Ferrero Rocher robi się naprawdę szybko. Nie potrzebujemy też wiele składników. Sprawdzi się jako przekąska, zamiennik słodyczy czy też jako dodatek do pierwszego albo drugiego śniadania :)

Ostrzegam – uzależnia! :)

 

Lista zakupów

  • Płatki owsiane górskie, 120g
  • Gorzka czekolada (minimum 70%), 100g
  • Migdały, 50g
  • Miód, 1 łyżka (lub więcej jeśli lubicie słodsze)
  • Masło orzechowe, duża łyżka (taka od serca;))
  • Wiórka kokosowe, od obtoczenia (lub zmielone orzechy laskowe)
  • *Aromat migdałowy/ waniliowy (za pierwszym razem proponuje bez, za drugim – kombinować i bawić się smakami)

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane przekładamy do garnka. Zalewamy niewielką ilością przegotowanej wody (tak, żeby prawie zakrywały płatki). Odstawiamy na 5-10 min.
  2. Migdały siekamy na małe kawałki.
  3. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  4. Do płatków dodajemy miód, masło orzechowe i rozpuszczoną czekoladę, ewentualnie aromat. Mieszamy.
  5. Następnie dodajemy posiekane orzechy i znów mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
  6. Z masy formujemy niewielkie kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
  7. Kulki odstawiamy na co najmniej 2-3 godziny do lodówki.

Fit appetit!

telerik_edited_image(13)

Komentarze

You Might Also Like