Ostatnio zasypuje Was przepisami na zdrowe słodkości. Nie inaczej będzie tym razem :) Dzisiaj coś specjalnego – Ferrero Rocher w wersji fit ♥
Ten przepis powstał w jednej chwili, z zamiłowania do smaków orzechowo-czekoladowych :) Jeśli tak jak ja, uwielbiacie zdrowe słodkości, które wręcz rozpływają się w ustach to ten przepis jest dla Was.
Czekoladowo-migdałowe Ferrero Rocher robi się naprawdę szybko. Nie potrzebujemy też wiele składników. Sprawdzi się jako przekąska, zamiennik słodyczy czy też jako dodatek do pierwszego albo drugiego śniadania :)
Ostrzegam – uzależnia! :)
Lista zakupów
- Płatki owsiane górskie, 120g
- Gorzka czekolada (minimum 70%), 100g
- Migdały, 50g
- Miód, 1 łyżka (lub więcej jeśli lubicie słodsze)
- Masło orzechowe, duża łyżka (taka od serca;))
- Wiórka kokosowe, od obtoczenia (lub zmielone orzechy laskowe)
- *Aromat migdałowy/ waniliowy (za pierwszym razem proponuje bez, za drugim – kombinować i bawić się smakami)
Przygotowanie:
- Płatki owsiane przekładamy do garnka. Zalewamy niewielką ilością przegotowanej wody (tak, żeby prawie zakrywały płatki). Odstawiamy na 5-10 min.
- Migdały siekamy na małe kawałki.
- Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Do płatków dodajemy miód, masło orzechowe i rozpuszczoną czekoladę, ewentualnie aromat. Mieszamy.
- Następnie dodajemy posiekane orzechy i znów mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
- Z masy formujemy niewielkie kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
- Kulki odstawiamy na co najmniej 2-3 godziny do lodówki.
Fit appetit!