Ostatnio moje faworytki :) Ciastka owsiane o maślanym smaku, jak herbatniki.
Jeśli tak jak ja lubicie daktyle, żurawinę i wiórka kokosowe to ciastka podbiją Wasze podniebienia. Świetne na przekąskę i kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Co najważniejsze – zdrowe, bez konserwantów i dodatków chemicznych. Samo zdrowie :)
Lista zakupów
- Płatki owsiane górskie, 150g
- Otręby, 20g otrębów (użyłam mieszanych – orkiszowe, owsiane, pszenne, żytnie)
- Mąka pszenna pełnoziarnista, 30g
- Wiórka kokosowe, 40g
- Suszona żurawina, 50g
- Suszone daktyle, 50g
- Aromat waniliowy
- Jajka, 2 sztuki
- Masło, 30g
- Miód, 30g
- Cukier brzozowy (ksylitol), 35g
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st C.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło i miód rozpuścić.
- Daktyle i żurawinę posiekać.
- Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać.
- Z ciasta formujemy w dłoniach kulki (dłonie wcześniej zmoczyć w wodzie) i spłaszczamy, po czym układamy na blaszce do pieczenia.
- Ciastka pieczemy 10-15 min.
Fit appetit!