Przepisy

Maślane ciasteczka owsiane z żurawiną i daktylami

Ostatnio moje faworytki :) Ciastka owsiane o maślanym smaku,  jak herbatniki.

Jeśli tak jak ja lubicie daktyle, żurawinę i wiórka kokosowe to ciastka podbiją Wasze podniebienia. Świetne na przekąskę i kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Co najważniejsze – zdrowe, bez konserwantów i dodatków chemicznych. Samo zdrowie :)

Lista zakupów

  • Płatki owsiane górskie, 150g
  • Otręby, 20g otrębów (użyłam mieszanych – orkiszowe, owsiane, pszenne, żytnie)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista, 30g
  • Wiórka kokosowe, 40g
  • Suszona żurawina, 50g
  • Suszone daktyle, 50g
  • Aromat waniliowy
  • Jajka, 2 sztuki
  • Masło, 30g
  • Miód, 30g
  • Cukier brzozowy (ksylitol), 35g

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st C.
  2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Masło i miód rozpuścić.
  4. Daktyle i żurawinę posiekać.
  5. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać.
  6. Z ciasta formujemy w dłoniach kulki (dłonie wcześniej zmoczyć w wodzie) i spłaszczamy, po czym układamy na blaszce do pieczenia.
  7. Ciastka pieczemy 10-15 min.

Fit appetit!

telerik_edited_image(8)

Komentarze

You Might Also Like