Przepisy

Pomarańczowo-różane babeczki z kaszy jaglanej

Uwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci! Na słono, na ostro, w postaci śniadaniowej jaglanki, na słodko w postaci deserów. Mogę ją jeść nawet samą :)

Dlatego też, te babeczki podbiły moje serce. Są przepyszne! Podbiją też serca wszystkich łasuchów – świetnie sprawdzają się gdy mamy ochotę na coś słodkiego. A taką słodycz można zjeść bez wyrzutów sumienia.

Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu (ważne dla osób chorujących na celiakię) i nie uczula. Zalecana jest przy chorobach żołądkowych, przewodu pokarmowego, jelit, trzustki, wątroby i nerek. Jest zasadotwórcza. Obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę oraz substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo. Kasza jaglana zawiera krzemionkę, która ma zbawienny leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów.

 

Lista zakupów (na 6 porcji)

  • Kasza jaglana, 55g
  • Jajko, 1 sztuka
  • Miód, 10g
  • Ksylitol, 10g
  • Woda 200ml
  • Mleko 50ml
  • Pomarańcz, ½ sztuki (sok + otarta skórka)
  • Aromat pomarańczowy, ½ łyżeczki
  • Proszek do pieczenia, płaska łyzeczka
  • Woda z płatków róży, 1 łyżka
  • *można dodać ulubione owoce suszone/ kawałki gorzkiej czekolady/ orzechy

Przygotowanie:

  1. Mleko z wodą zagotować.
  2. Nastawić piekarnik na 180 st C.
  3. Kaszę wrzucić do gotującego się mleka i wody. Gotować ok. 15 min. Odstawić do napęcznienia.
  4. Po ostygnięciu, kaszę blendujemy z pozostałymi składnikami.
  5. Masę nakładamy do silikonowych foremek.
  6. Babeczki pieczemy przez ok 40min.
  7. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.

Fit appetit!

telerik_edited_image(3)

Komentarze

You Might Also Like