Idealny na kolację. Jeśli dołożycie węglowodany (makaron pełnoziarnisty, kaszę gryczaną, ryż brązowy, kaszę jaglaną) – będzie idealny na obiad :)
Posiłek szybki w przyrządzeniu, praktycznie robi się sam. Lekki, zdrowy i bardzo aromatyczny. Myślę, że zachwyci każde podniebienie ;) Moje na pewno!
Rękaw, duszenie w nim warzyw, przypraw, mięsa pozwala na uwalnianie się aromatów i przechodzenie ich między sobą. Smak jest „zamknięty”. Dlatego ten posiłek jest tak doskonały i smaczny. Co najbardziej w nim lubię? Że mięso jest delikatne i soczyste.
Lista zakupów (na 1 porcję):
- 150g piersi z indyka
- ½ czerwonej papryki
- 5 pieczarek
- Cebula
- Czosnek
- Kilka różyczek brokuła
- Sól, pieprz
- Łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki oleju sezamowego
- 3/4 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ kostki drobiowej
- Łyżeczka papryki słodkiej
- Szczypta papryki ostrej
- Rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
- Brokuły ugotować al dente na parze.
- Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić w większe kawałki.
- Pierś opłukać i pokroić także w większe kawałki.
- Warzywa i mięso włożyć do rękawa do pieczenia. Dodać przyprawy: olej sezamowy, oliwę, sos sojowy, paprykę ostrą i słodką, kostkę drobiową, sól i pieprz. Całość wymieszać. Zamknąć rękaw.
- Piec w temperaturze 180 st przez ok. 20 min. Następnie przeciąć worek, żeby sok odparował.
- Podawać z brokułami.
Fit appetit! :)