Upalne dni, koktajle owocowe i litry wody niegazowanej z cytryną w końcu zmusiły mnie do zajrzenia do lodówki. Niestety, pewnie każdy z was wie że w takie dni jak dzisiejszy apetyt stoi na ostatnim miejscu. Nasz organizm potrzebuje czegoś lekkiego …
I tak padło na brokuła i kalafiora. Proponuję mielone ale w zdrowszej i o wiele lżejszej wersji, bo bez mięsa i bez smażenia w głębokim tłuszczu. To świetna propozycja dla wegetarian. Ale przede wszystkim, jest to na tyle smaczny i sycący posiłek, że można śmiało zaproponować go jako obiad dla całej rodziny, nawet dla fanatycznych zwolenników klasycznych mięsnych kotletów mielonych. Można go wtedy podać z kefirem i młodymi ziemniakami z koperkiem. Sprawdzi się też jako kolacja, np. z dipem jogurtowym.
Lista zakupów (na 1 porcję):
- Mała główka kalafiora
- Mały brokuł
- 1 duża cebula
- Ząbek czosnku
- Oliwa z oliwek
- 5 łyżek otrębów owsianych (lub więcej)
- 2 jajka
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kalafior i brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie al dente.
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z posiekanym czosnkiem na oliwie z oliwek.
- Otręby owsiane zmielić w młynku.
- Ugotowane warzywa rozdrobnić widelcem, dodać podsmażoną cebulę i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać (spróbować czy jest dobrze doprawione). Dodać otręby i jaka.
- Smażyć z obydwu stron na złoty kolor – na patelni grillowej/ beztłuszczowej lub na patelni wysmarowanej odrobiną oliwy z oliwek.
Fit appetit! :)