Przepisy

Zapiekanka rybna i puree z brokuła

Czy chuda ryba musi być nudna? Mam nadzieję, że tym przepisem przekonam Was, że nie musi :) A wręcz przeciwnie – jest cudowna!

Aromatyczna poprzez zioła i ciekawa poprzez dodanie serka wiejskiego.

Posiłek jest niskokaloryczny i jeśli nie użyjemy cebuli – także lekkostrawny. Jest źródłem dobrego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dorzucie paprykę, a wtedy ten posiłek stanie się kolorowy i przyjazny niejadkom :)

 

Lista zakupów (na 2 porcje)

  • 2 filety dorsza albo mintaja
  • 50g serka homogenizowanego naturalnego
  • 150g serka wiejskiego lekkiego
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • Przyprawy: suszona i świeża bazylia, oregano, suszony koperek, słodka i ostra papryka, czosnek
  • 1 brokuł
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • Sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie:

  1. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy oliwą z oliwek. Następnie układamy w nim filety rybne, które solimy i pieprzymy oraz posypujemy oregano, bazylią, słodką i ostrą papryką, czosnkiem.
  2. W małej misce mieszamy serek homogenizowany z suszonym koperkiem, a następnie smarujemy nim rybę. Odstawiamy do lodówki na godzinę lub dłużej.
  3. Serek wiejski mieszamy z przecierem pomidorowym, doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy nim zamarynowaną rybę.
  4. Cebulę kroimy w krążki i posypujemy nią serek wiejski z rybą. Całość posypujemy jeszcze potarganymi liśćmi bazylii.
  5. Rybę pieczemy w 200st C przez 20 min, a następnie w 160stC przez kolejne 20 min (do przypieczenia cebuli).
  6. Brokuły gotujemy al dente. Następnie traktujemy je blenderem i dodajemy masło, jogurt, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać.

 

Fit appetit! :)

Komentarze

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    odchudzanie
    26 listopada 2012 at 16:59

    Fajne podejscie do tematu, chyba nie spotkalam sie jeszcze z czyms takim na zadnym innym stronau. notka przejrzysta, bardzo czytelna, ciekawa. Dziekuje za zamieszczenie tak waznych informacji w jednym miejscu, to bardzo praktyczne rozwiazanie.

  • Reply
    przepisy omlet
    28 września 2016 at 00:18

    Pysznie, bardzo fajny przepis ;)

  • Leave a Reply