Wilgotne, mięciutkie, słodziutkie i zdrowe :)))
Do pracy, do szkoły, na miejscu lub na wynos, do kawy, na „chcicę”, na imprezę, na śniadanie lub na przekąskę ♥
Najlepiej smakują w towarzystwie dobrych przyjaciół i pysznej świeżo zaparzonej kawki z dodatkiem mleczka kokosowego ♥
Rozpływam się … Koniecznie spróbujcie tych amarantusowo-kokosowych słodkości! :)
Lista zakupów (12 babeczek):
– Składniki mokre:
- Banan – 1 dojrzały
- Jaja – 2 sztuki
- Jogurt naturalny – 150g
- Miód naturalny – 45g
- Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
- Mleczko kokosowe (100% naturalne, bez konserwantów) – 50ml
– Składniki suche:
- Amarantus ekspandowany – 1 i ½ szklanki
- Wiórki kokosowe – ½ szklanki
- Płatki owsiane – 40g
- Mąka pszenna pełnoziarnista – 30g
- Jagody goji – 4 łyżki
- Płatki migdałów – 45g
- Cukier brzozowy – 60-80g
- Soda – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 st C.
- Płatki owsiane zmielić w młynku lub za pomocą blendera na mąkę.
- Składniki mokre zblendować na jednolitą masę.
- Suche składniki dokładnie ze sobą wymieszać
- Składniki suche połączyć z mokrymi. Dokładnie wymieszać.
- Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami. Masę na babeczki nakładać do ¾ wysokości papilotek
- Babeczki piec przez 20-25 min.
Fit appetit! :)