Jeszcze bardziej SMACZNE, jeszcze bardziej ORZECHOWE, jeszcze bardziej ENERGETYCZNE ♥♥♥
O czym mowa? Oczywiście o KULKACH MOCY!
Nieskromnie muszę przyznać, że te wyszły genialnie ♥ :) Eksplozja smaków wybucha w buzi i zabiera do raju niebiańskich smaków :))) Pyszności!!! ♥ A jakiego dają kopa do działania … ;) Koniecznie spróbujcie!
Uwaga – totalnie wciągają i uzależniają!
Lista zakupów (12 babeczek):
- Daktyle – ¾ szklanki
- Olej kokosowy – 15g
- Gorzka czekolada – ¼ tabliczki
- Masło orzechowe – 50g
- Wiórki kokosowe – 20g
- Migdały – 45g
- Orzechy laskowe – 45g
- Orzechy włoskie – 20g
- Amarantus ekspandowany – 10g
- Otręby owsiane – 20g
- Miód – 2 łyżki (mniej lub więcej – wg uznania)
- Kakao naturalne – do obtoczenia kulek
Przygotowanie:
- Daktyle zalewamy w garnku niewielką ilością wody (ok ¼ szklanki lub mniej) i gotujemy na małym ogniu ok. 10 -15 minut, a następnie dodajemy masło orzechowe i blendujemy.
- Do masy daktylowej dodajemy: połamaną gorzką czekoladę, olej kokosowy i miód. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników.
- Migdały, orzechy, wiórka, amarantus i otręby mielimy za pomocą młynka lub blendera na mąkę.
- Do masy daktylowej dodajemy zmielone suche składniki i dokładnie mieszamy.
- Z przygotowanej masy formujemy niewielkiej wielkości kulki i obtaczamy je w kakao.
- Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
- Jeśli wszystkie kulki nie znikną za jednym razem to przechowujemy w lodówce :)
Fit appetit! :)