Przepisy

Czekoladowy tort naleśnikowy by Ania

Najlepszy i najzdrowszy tort naleśnikowy jaki do tej pory jadłam ♥ Przepis zawdzięczam mojej dobrej koleżance (także dietetyk ;)) Ani – za co bardzo dziękuję ♥

Dokonałam kilku modyfikacji i jest … Zdrowy, pyszny, piękny i mooocno czekoladowy :)

Bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu. Cudownie się prezentuje i smakuje. Krem – prawie jak Nutella :D

Koniecznie spróbujcie! :)

 

Lista zakupów:

  • Pełnoziarniste naleśniki – 10-12 sztuk (przepis tutaj)
  • Kasza jaglana – ¾ szklanki
  • Daktyle – ¼ szklanki (6-8 sztuk)
  • Masło orzechowe – 2 czubate łyżki
  • Olej kokosowy – 1 łyżka
  • Banan (przejrzały) – 1 sztuka
  • Kakao naturalne – 3 czubate łyżki
  • Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
  • Miód – ilość według uznania
  • Wiórki kokosowe – do obsypania

Przygotowanie (krem):

  1. Kaszę jaglaną wraz z daktylami gotujemy w dwóch szklankach wody przez ok 20 min.
  2. Do ugotowanej kaszy dodajemy masło orzechowe i olej. Blendujemy i studzimy.
  3. Następnie dodajemy miód, banana, ekstrakt waniliowy, kakao, miód do smaku i blendujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę mleka.
  4. Naleśniki przekładamy kremem, układając jeden na drugim. Cały tort (boki i górę) wykańczamy masą i obsypujemy wiórkami kokosowymi.
  5. Tort chłodzimy w lodówce przez ok 1 godzinę :)

Fit appetit! :)

Tort naleśnikowy pełnoziarnisty (3)

Komentarze

You Might Also Like