Jaglane Raffaello robiłam wiele razy. Jednak zawsze czegoś mi w nich brakowało. W końcu zdecydowałam się zmodyfikować przepis po swojemu i … udało się! Wyszło najpyszniejsze Jaglaello na świecie ♥
Słodkie, rozpływające się w ustach, zdrowe :)
Mocno migdałowe i kokosowe – koniecznie spróbujcie ♥
Lista zakupów:
- Kasza jaglana – ½ szklanki
- Mleczko kokosowe – ¾ małej puszki (puszka 165ml)
- Mleko (roślinne lub zwykłe) – ¼ szklanki
- Mielone migdały – 60g
- Wiórka kokosowe – 80g (+ garść do obtoczenia kulek)
- Masło – 1 łyżka
- Ksylitol – 2 łyżki
- Cukier waniliowy – 1 łyżka
- Miód – do dosłodzenia wg uznania
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną gotować w 1 szklance wody i ¼ mleka przez 12 minut. Następnie dodać mleczko kokosowe i gotować jeszcze 4-6 minut. Po ugotowaniu zdjąć z gazu, dodać masło, ksylitol i cukier waniliowy. Odstawić pod przykryciem na 5-10 min.
- Kaszę zblendować na gładki krem. Dodać migdały, wiórka i ewentualnie miód jeśli całość jest za mało słodka. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Z przygotowanej „masy” formułować kulki (wielkość według uznania J) i obtaczać w wiórkach kokosowych.
- Kulki schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
- Przechowywać w lodówce.
Fit appetit! :)