Przepisy

Jaglaello – jaglane Raffaello :)

Jaglane Raffaello robiłam wiele razy. Jednak zawsze czegoś mi w nich brakowało. W końcu zdecydowałam się zmodyfikować  przepis po swojemu i … udało się! Wyszło najpyszniejsze Jaglaello na świecie ♥

Słodkie, rozpływające się w ustach, zdrowe :)

Mocno migdałowe i kokosowe – koniecznie spróbujcie ♥

 

Lista zakupów:

  • Kasza jaglana –  ½ szklanki
  • Mleczko kokosowe – ¾ małej puszki (puszka 165ml)
  • Mleko (roślinne lub zwykłe) – ¼ szklanki
  • Mielone migdały – 60g
  • Wiórka kokosowe – 80g (+ garść do obtoczenia kulek)
  • Masło – 1 łyżka
  • Ksylitol – 2 łyżki
  • Cukier waniliowy – 1 łyżka
  • Miód – do dosłodzenia wg uznania

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną gotować w 1 szklance wody i ¼ mleka przez 12 minut. Następnie dodać mleczko kokosowe i gotować jeszcze 4-6 minut. Po ugotowaniu zdjąć z gazu, dodać masło, ksylitol i cukier waniliowy. Odstawić pod przykryciem na 5-10 min.
  2. Kaszę zblendować na gładki krem. Dodać migdały, wiórka i ewentualnie miód jeśli całość jest za mało słodka. Wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Z przygotowanej „masy” formułować kulki (wielkość według uznania J) i obtaczać w wiórkach kokosowych.
  4. Kulki schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
  5. Przechowywać w lodówce.

Fit appetit! :)

Jagla-ello (2)

Komentarze

You Might Also Like