Przepisy

Bulgur z grillowanym kurczakiem, pomidorkami i szpinakiem

Coś na szybko, co zawsze sprawdzi się na obiad do pudełka na uczelnię :) Czy też w każde inne miejsce „na wynos”.

Moja ulubiona kasza bulgur ♥ Z grillowanym kurczakiem i dodatkami – po prostu pycha!

 

Lista zakupów (na 2-3 porcje):

  • Kasza bulgur, 40g
  • Bulion warzywny, 80g
  • Szpinak liście (świeży), garść
  • Pomidorki koktajlowe, kilka sztuk
  • Pierś z kurczaka, 1 mała (ok 100g)
  • Czarne oliwki, 4-6 sztuk
  • Kiełki brokuła (lub inne), 1-2 łyżki
  • Pestki dyni, 1 łyżka
  • Przyprawy do kurczaka: zioła prowansalskie, świeży czosnek, sól, pieprz
  • Przyprawy do pomidorków: oregano, bazylia, sól, pieprz, szczypta ksylitolu, łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Olej rzepakowy, 1 łyżka
  • Sok z cytryny, 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Bulgur zalewamy gorącym bulionem i pozostawiamy pod przykryciem na 20 minut.
  2. Kurczaka kroimy w paski i obtaczamy w przyprawach. Następnie grillujemy go bez tłuszczu do zarumienienia. Gdy wystygnie, kroimy w mniejsze kawałki.
  3. Pomidorki kroimy na cztery części, mieszamy z przyprawami i od razu wrzucamy na patelnię – lekko przesmażamy (mają pozostać al. Dente). Na ostatnie 30 sekund dorzucamy liście szpinaku.
  4. Czarne oliwki kroimy w mniejsze części.
  5. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like