Przepisy

Zdrowe batony musli

Na śniadanie, na drugie śniadanie, na przekąskę albo przed treningiem :) Zdrowa i pełna energii porcja przyjemności! ♥

Proste i szybkie w przygotowaniu. I co najważniejsze – nie zawierają ani syropu glokozowo-fruktozowego ani żadnych tłuszczów utwardzonych, które występują w kupnych „zdrowych” batonikach musli. Dodatkowo nie są tak słodkie (wręcz przesłodzone) jak właśnie te kupowane w sklepie.

Pyszne, chrupiące i rozpływające się w ustach :) Pamiętaj – wybieraj zdrowo ♥

 

Lista zakupów (15-18 sztuk):

  • Płatki owsiane górskie, 250g
  • Siemię lniane, 25g
  • Ziarna sezamu, 25g
  • Suszona żurawina, 50g
  • Daktyle suszone, 40g
  • Pestki dyni, 25g
  • Pestki słonecznika, 50g
  • Migdały, 40g
  • Orzechy włoskie, 50g
  • Jajko, 1 sztuka
  • Dojrzały banan, 1 sztuka
  • Miód naturalny/ syrop klonowy/ syrop ryżowy, 3 łyżki
  • Olej rzepakowy, 3 łyżki
  • Olejek waniliowy, 1 płaska łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C. Niewielką foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. W garnku blendujemy: jajko, banana, miód, olej i olejek waniliowy.
  3. Suszone owoce, migdały i orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki.
  4. Wszystkie składniki mieszamy do połączenia składników.
  5. Masę wykładamy do foremki i łyżką dokładnie dociskamy do dna.
  6. Pieczemy ok 20-25 min.

Fit appetit!

Batony musli (3)

Komentarze

You Might Also Like