Przepisy

Kisir – kasza bulgur po turecku

Można zjadać ją zarówno na zimno w formie sałatki jak i podgrzaną w formie dodatku do obiadu. Można dorzucić fetę/ mozzarellę/ pieczone mięso/ gotowane jajko i wziąć ze sobą na wynos.

Kisir – kasza bulgur doprawiona po turecku. Ma bardzo ciekawy i oryginalny smak. Moje podniebienie już podbiła :)

Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

A bulgur? Jakie ma właściwości?

Kasza bulgur jest źródłem:

magnezu

  • bierze udział w budowie kości i ścięgien;
  • przywraca równowagę psychiczną;
  • poprawia pracę układu nerwowego;
  • wpływa na termoregulacje organizmu;

potasu – obniża ciśnienie krwi

fosforu – wzmacnia kości oraz jest niezbędny do utrzymania sprawności systemu nerwowego i wydolności organizmu

kwasu foliowego – zapobiega niedokrwistości

żelaza – zapobiega niedokrwistości

błonnika – nasiona chia jako drugie najcenniejsze jego źródło

  • obniża poziom “złego” cholesterolu i wiąże tłuszcze w przewodzie pokarmowym
  • wspomaga trawienie i pobudza perystaltykę jelit;
  • reguluje wypróżnienia – zapobiega zaparciom;
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego;
  • wspomaga rozwój fizjologicznej flory bakteryjnej;

 

Lista zakupów  

  • Kasza bulgur, 1 szklanka
  • Przecier pomidorowy, 2 łyżki
  • Czosnek, 3 ząbki
  • Dymka, 1 sztuka
  • Papryczka chili, ½ sztuki
  • Oliwa z oliwek, 3 łyżki
  • Cytryna, sok z ½ sztuki
  • Natka pietruszki, ½ pęczka
  • Szczypiorek, ¾ pęczka
  • Koperek, ½ pęczka
  • Słodka papryka, 1 łyżeczka
  • Kumin rzymski, ½ łyżeczki

Przygotowanie:

  1. Do gotującej i osolonej wody (2 szklanki) wrzucamy kaszę i gotujemy 2 minuty. Następnie zostawiamy pod przykryciem na 20 minut.
  2. Koperek, szczypiorek, liście pietruszki, dymkę i chilii siekamy drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. Wszystkie składniki mieszamy z kaszą. Wkładamy do lodówki na godzinę.

Fit appetit!

Komentarze

You Might Also Like