Przepisy

Waniliowo – jabłkowe placuszki z tapioki

Tym razem coś bezglutenowego :) W roli głównej – TAPIOKA ♥ I nie jak zazwyczaj w wersji puddingu. Tym razem w wersji mięciutkich placuszków z papierówką.

I muszę przyznać, że jak na razie ta wersja smakuje mi bardziej niż klasyczne placuszki z mąki pełnoziarnistej :)

Tapioka jest produktem pochodzenia roślinnego. To skrobia pozyskiwana z bulw manioku. Jest hipoalergiczna. Nie zawiera glutenu i szkodliwego cholesterolu, dzięki czemu mogą ją spożywać osoby chorujące na miażdżycę jak i różnego rodzaju alergie pokarmowe. Ponadto jest lekkostrawna i niskokaloryczna (zawiera niewiele białek i węglowodanów).

 

Lista zakupów (3-4 porcje)

  • Tapioka, 2/3 szklanki
  • Mleko, 1 i ½ szklanki
  • Woda niegazowana, ½ szklanki
  • Cukier brzozowy (ksylitol), 2 łyżki
  • Ekstrakt waniliowy, 1 łyżka
  • Jajka, 2 sztuki
  • Mąka ziemniaczana, 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • Jabłko (kwaśne, u mnie papierówka), 1 średnie
  • Olej rzepakowy/ kokosowy lub masło klarowane do smażenia
  • Do podania: jogurt naturalny, miód, ulubione owoce (u mnie jeżyny i banan)

Przygotowanie:

  1. Tapiokę zalewamy mlekiem i dodajemy cukier oraz ekstrakt. Mieszamy całość. Odstawiamy do lodówki na całą noc.
  2. Rano tapiokę gotujemy ok 6-8 minut do momentu aż stanie się miękka i szklista. UWAGA! Koniecznie przypilnujcie gotującej się tapioki, żeby się nie spaliła (jak mi J).
  3. Po przestygnięciu ugotowanej tapioki dodajemy jajka i wodę – blendujemy do połączenia składników (nie do gładkiej masy!). Następnie dodajemy: mąkę, proszek do pieczenia, starte jabłko na grubych oczkach i mieszamy.
  4. Na rozgrzanej patelni z olejem/ masłem smażymy placuszki z obydwu stron do uzyskania złotego koloru.
  5. Podajemy z jogurtem, polane miodem i z ulubionymi owocami :)

Fit appetit!

Waniliowo- jabłkowe placuszki z tapioki (2)

Komentarze

You Might Also Like