Przepisy

Domowe musli

Dopadło i mnie :) Zainspirowana przez moje koleżanki, także musiałam spróbować i zrobić. Zrobić własne musli :)

Jest bardzo smaczne, pożywne i przede wszystkim zdrowe. Nie musimy sięgać po gotowe musli, o których w reklamach mówi się w superlatywach. Co – jak się okazuje w praktyce – prawdą nie jest. Znajduje się w nich pełno niepotrzebnych składników. Wystarczy przeczytać sobie skład jednego z kupnych musli:

Skład: Musli crunchy (płatki owsiane, cukier, olej palmowy, płatki pszenne, ekstrakt ryżowy (mąka ryżowa, cukier, gluten pszenny, ekstrakt słodowy, sól), wiórki kokosowe, syrop glukozowo- fruktozowy, aromat, syrop karmelowy), płatki pszenne pieczone (pszenica, cukier, sól, ekstrakt słodowy jęczmienny, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), wiórki czekolady gorzkiej 2% (cukier miazga kakaowa 45,5 %, masło kakaowe, wanilia, emulgator: lecytyna sojowa), granulat truskawki 1,5 % (truskawka, sok wiśniowy, jabłka, cukier, syrop fruktozowy, mąka ryżowa, substancja żelująca: pektyna E440, olej palmowy, substancja zakwaszająca: kwas cytrynowy, aromat), 1,5% truskawka liofilizowana

… i porównać do naszego, domowego. Wybór należy do Ciebie! :)

Domowe musli można jeść z mlekiem, jogurtem naturalnym, owocami, a nawet samo! Z przepisu, który Wam podaję wychodzą 4 porcje, jedna zawiera:

  • Energia: 311,5 kcal;
  • Białko: 9,9g
  • Tłuszcz: 20,9g
  • Węglowodany: 2,5g
  • Błonnik: 4,9g

 

Lista zakupów (na 4 porcje):

  • 80g płatków owsianych
  • 40g pestek dyni
  • 40g pestek słonecznika
  • 20g płatków migdałowych
  • 40g orzechów laskowych
  • 10g masła
  • 20g miodu

Przygotowanie:

  1. Masło i miód rozpuścić.
  2. Orzechy posiekać na drobno.
  3. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce, a następnie dodać rozpuszczony miód z masłem. Całość wymieszać.
  4. Dużą blaszkę wyłożyć pergaminem i wysypać musli (wyrównać do cienkiej warstwy).
  5. Zapiekać w temperaturze 170 st C, do uzyskania złoto-brązowego koloru. Od czasu do czasu mieszać.

Fit appetit!  :)

 

Komentarze

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    Magda
    19 marca 2013 at 19:35

    Na pewno zrobię! :-)

  • Reply
    Basia {SlonecznyBalkon.pl}
    27 marca 2013 at 21:29

    Zbieram się i zbieram do zrobienia takiego musli, ale teraz to już nie ma wymówek! :)

  • Reply
    Martyna
    4 kwietnia 2013 at 21:32

    Czy można zastąpić czymś miód? Ponieważ mimo wielu prób nadal mi nie smakuje ;/

    • Reply
      kamilak
      4 kwietnia 2013 at 21:54

      Najlepiej syropem z agawy. Można spróbować cukrem brzozowym, ale z taką „sypką” konsystencją nie próbowałam więc nie wiem :)

  • Reply
    justyna
    12 stycznia 2014 at 09:21

    Czy można orzechy laskowe zastąpić włoskimi?

    • Reply
      kamilak
      14 kwietnia 2014 at 09:00

      Jeśli takie wolisz, to jak najbardziej :)

    Pozostaw odpowiedź Basia {SlonecznyBalkon.pl} Cancel Reply