Ostatnio na śniadania królują wszelkiego rodzaju placki, pancakes i naleśniki. Dużo z nimi eksperymentuje, bo lubię kiedy są sycące i zdrowe. Dlatego często kombinuje z dodatkiem orzechów / nasion, pełnoziarnistych mąk i płatków jako głównych składników. Dzisiaj pierwszy raz przepis z wysokobiałkowym jogurtem typu islandzkiego – Skyr’em. I jeśli tak jak ja nie przepadacie za dominującym smakiem banana w plackach – tutaj sprawdza się jako substancja słodząca, ale nie zakrywa aromatycznego smaku pancakes.
Pancakes, które dzisiaj polecam są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zblendować składniki – odstawić na noc do lodówki, a rano dodać mąkę i usmażyć bez tłuszczu. Mięciutkie, a zarazem puszyste. Słodkie i aromatyczne. Spróbujcie!
Lista zakupów (3 porcje):
- Płatki owsiane górskie, 30 g
- Masło orzechowe, 30 g
- Banan, 60 g (1/2 sztuki)
- Skyr naturalny (jogurt typu islandzkiego), 80 g
- Syrop klonowy, 10 g
- Olej rzepakowy, 10 g
- Jajko, 1 sztuka
- Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- Cynamon, 1/2 łyżeczki
- Mąka orkiszowa jasna, 45 g
- Do podania: ulubione świeże owoce lub dżem / frużelina, syrop klonowy
Przygotowanie:
- Cynamon, proszek do pieczenia i mąkę wymieszaj ze sobą.
- Resztę składników zblenduj dokładnie i odstaw na noc do lodówki (lub jeśli nie masz czasu to przynajmniej na 1-2 h).
- Masę na placki wymieszaj z przygotowaną mąką.
- Na rozgrzaną patelnie wykładaj po łyżce masy i smaż bez tłuszczu z obydwu stron aż ciasto się lekko zetnie.
- Podawaj z ulubionymi składnikami – u mnie maliny, nektarynka, gruszka i syrop klonowy.
Fit appetit! :)