BLW/ Przepisy

Pancakes z masłem orzechowym i z skyrem

POLECAMYPRZEPISY

Ostatnio na śniadania królują wszelkiego rodzaju placki, pancakes i naleśniki. Dużo z nimi eksperymentuje, bo lubię kiedy są sycące i zdrowe. Dlatego często kombinuje z dodatkiem orzechów / nasion, pełnoziarnistych mąk i płatków jako głównych składników. Dzisiaj pierwszy raz przepis z wysokobiałkowym jogurtem typu islandzkiego – Skyr’em. I jeśli tak jak ja nie przepadacie za dominującym smakiem banana w plackach – tutaj sprawdza się jako substancja słodząca, ale nie zakrywa aromatycznego smaku pancakes.

Pancakes, które dzisiaj polecam są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zblendować składniki – odstawić na noc do lodówki, a rano dodać mąkę i usmażyć bez tłuszczu. Mięciutkie, a zarazem puszyste. Słodkie i aromatyczne. Spróbujcie!

Lista zakupów (3 porcje):

  • Płatki owsiane górskie, 30 g
  • Masło orzechowe, 30 g
  • Banan, 60 g (1/2 sztuki)
  • Skyr naturalny (jogurt typu islandzkiego), 80 g
  • Syrop klonowy, 10 g
  • Olej rzepakowy, 10 g
  • Jajko, 1 sztuka
  • Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • Cynamon, 1/2 łyżeczki
  • Mąka orkiszowa jasna, 45 g
  • Do podania: ulubione świeże owoce lub dżem / frużelina, syrop klonowy

Przygotowanie:

  1. Cynamon, proszek do pieczenia i mąkę wymieszaj ze sobą.
  2. Resztę składników zblenduj dokładnie i odstaw na noc do lodówki (lub jeśli nie masz czasu to przynajmniej na 1-2 h).
  3. Masę na placki wymieszaj z przygotowaną mąką.
  4. Na rozgrzaną patelnie wykładaj po łyżce masy i smaż bez tłuszczu z obydwu stron aż ciasto się lekko zetnie.
  5. Podawaj z ulubionymi składnikami – u mnie maliny, nektarynka, gruszka i syrop klonowy.

Fit appetit! :)

Komentarze

You Might Also Like